Svijet

Raspušten izraelski parlament, prilika za povratak Netanjahua

Raspušten izraelski parlament, prilika za povratak Netanjahua
Foto: Tanjug/AP | Raspušten izraelski parlament, prilika za povratak Netanjahua
Tanjug

JERUSALIM - Izraelski parlament, Kneset, glasao je danas za samoraspuštanje, što je otvorilo put za nove izbore 1. novembra, pete za manje od četiri godine.

Ministar spoljnih poslova Jair Lapid sutra će preuzeti dužnost privremenog premijera u skladu sa uslovima koalicionog sporazuma između odlazećeg premijera Naftalija Beneta i Lapida prošle godine.

Današnje glasanje u parlamentu dovodi do kraja Benetovog premijerskog mandata, jednog od najkraćih u istoriji Izraela i daje bivšem premijeru Benjaminu Netanjahuu priliku da se vrati na vlast, navodi Si-En-En.

Nedavne ankete pokazuju da je stranka Likud bivšeg premijera Netanjahua na putu da osvoji najveći broj mijesta u Knesetu, ali ankete ne pokazuju da će njegov desničarski blok nužno imati dovoljno mjesta kako bi dobio parlamentarnu većinu da formira vladajuću koaliciju.

Odlazeći premijer Benet je poručio da se neće kandidovati za reizbor, rekavši da je "vrijeme da se malo povuče" i "sagleda stvari spolja".

Vlada Benet-Lapida položila je zakletvu u junu prošle godine, čime je okončan Netanjahuov premijerski mandat, koji je trajao više od 12 godina.  

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije