Svijet

Raste ostrvo La Palma zbog ulivanja lave u okean

Raste ostrvo La Palma zbog ulivanja lave u okean
Foto: Tanjug/AP | Raste ostrvo La Palma zbog ulivanja lave u okean

MADRID - Površina španskog ostrva La Palma nastavlja da se povećava usljed ulivanja lave u Atlantski okean i stvrdnjavanja u dodiru s vodom, saopštili su danas naučnici EU.

Evropski program za posmatranje Zemlje "Kopernik" saopštio je da satelitski snimci pokazuju da je površina stvrdnute lave u obliku latiničnog slova D na zapadnoj obali ostrva do sinoć dostigla 338 hektara.

Vjetar koji uobičajeno duva na Kanarskim ostrvima pomaže da se raznesu dim, para i toksični gasovi koji nastaju kada lava, čija je temperatura preko 1.000 stepeni Celzijusovih, dođe u dodir s vodom okeana od 22 stepena.

Vlasti su i dalje na oprezu jer je meteorološka služba saopštila da bi vjetar mogao da promijeni povoljan pravac tokom dana i donese toksične gasove prema obali i dalje u dubinu ostrva.

Hlorovodonična kiselina i sitne čestice vulkanskog stakla oslobađaju se u vazduh i mogu da izazovu iritaciju kože, očiju i organa za disanje.

Lava se od 19. septembra sliva niz padinu poput rijeke i sa litice se preliva u okean, ali postoji bojazan da bi njen tok mogao da se promijeni zbog neravnog terena i proširi se na druge oblasti, gdje bi bilo uništeno još kuća i poljoprivrednog zemljišta.

Do sada je uništeno najmanje 885 zgrada, 30 kilometara puteva i ostala ključna infrastruktura. Vulkanski pepeo oštetio je ili uništio plantaže banana, koje su ključni izvor prihoda mnogih stanovnika La Palme.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije