Svijet

Rekordan broj migranata kreće prema američkoj granici

Rekordan broj migranata kreće prema američkoj granici
Foto: Twitter / Printscreen | Rekordan broj migranata kreće prema američkoj granici

TEKSAS - ​Hiljade migranata prešle su u Sjedinjene Države proteklih dana, od Kalifornije do Teksasa, a mnogo ih još stiže autobusima i teretnim vozovima u meksičke pogranične gradove nakon rekordnih migracionih tokova južnije, što predstavlja novi izazov za američkog predsjednika Džoa Bajdena.

Dramatično povećanje duž granice - naročito u San Dijegu u Kaliforniji, te u teksaškim gradovima El Pasu i Igle Pasu - označava prekretnicu nakon što su brojke drastično pale posljednjih mjeseci, a to bi moglo stvoriti nove političke probleme Bajdenu koji kreće u izbornu sezonu.

Bajden je u maju pokrenuo novu politiku za odvraćanje ilegalnih prelazaka, uključujući deportaciju migranata i zabranu ponovnog ulaska na pet godina, dok se njegova administracija borila s rekordno velikim migracijama. Unutar mjesec dana strožije mjere smanjile su stopu prelaska granice za oko 70 odsto.

Ali nedavni porast broja dolazaka na granicu, u kombinaciji sa znatno većim brojem ljudi na putu prema sjeveru preko Srednje i Južne Amerike - vozeći se opasnim teretnim vozovima kroz Meksiko - sugeriše da učinak mjera odvraćanja popušta.

Stručnjaci kažu da SAD-u nedostaje kapaciteta za zadržavanje i obradu migranata na granici, što administraciji često onemogućava sprovođenje oštrih kazni koje je najavila u maju.

Kao rezultat toga, neki tražioci azila koji ilegalno prelaze bivaju pušteni u SAD s budućim datumom suđenja, umjesto da budu deportovani.

"(Bajdenova administracija) donijela je pametnu strategiju, ali nema resurse ni kapacitet da je provede", rekao je Endrju Seli, voditelj Instituta za migracionu politiku.

Odgovarajući na pitanja "Reutersa", američka Carinska i granična služba (CBP) rekla je da "sigurno i učinkovito" obrađuje migrante i da će nametnuti posljedice, uključujući deportaciju, migrantima bez zakonske osnove za ostanak u zemlji, prenosi "Tportal".

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije