Svijet

Rijad priznao, Džamal Kašogi ubijen

Rijad priznao, Džamal Kašogi ubijen
Foto: N.N. | Rijad priznao, Džamal Kašogi ubijen

RIJAD - Saudijska Arabija saopštila je danas da je novinar Džamal Kašogi, koji se vodio kao nestao od 2. oktobra kada je ušao u konzulat te zemlje u Istanbulu, ubijen u tuči unutar objekta i da su dva zvaničnika otpuštena zbog njegove smrti.

Priznanje Rijada da je Kašogi ubijen u konzulatu dolazi nakon dvije sedmice neprestanih negiranja Saudijske Arabije da ima bilo kakva saznanja o novinarovom nestanku.

Kašogijev nestanak izazvao je negodovanje širom svijeta i američki kongresmeni su zatražili oštre postupke protiv Rijada.

Saudijska Arabija nije objavila dokaze kojim bi podržala svoje saopštenje o okolnostima koje su dovele do Kašogijeve smrti.

Američki predsjednik Donald Tramp ocijenio je da je ovo "dobar i veliki prvi korak".

"Mnogo je ljudi umiješano u događanja. Saudijska Arabija je veliki saveznik i ono što se desilo je neprihvatljivo", rekao je Tramp.

On je naglasio važnost Saudijske Arabije za suprostavljanje Iranu i značaj Rijada za radna mjesta u SAD radi velike prodaje naoružanja toj zemlji.

Tramp je najavio da će raditi sa Kongresom na narednim potezima, ali da bi više volio da se kaznene mjere ne koriste jer bi time bio prekinut rad vrijedan 110 milijardi dolara što znači 600.000 radnih mjesta.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije