Svijet

Rizvanović ravnodušno primio doživotnu kaznu

Rizvanović ravnodušno primio doživotnu kaznu
Rizvanović ravnodušno primio doživotnu kaznu

GRAC - Sud u Gracu osudio je Alena Rizvanovića (27), austrijskog državljanina porijeklom iz BiH, na doživotni zatvor jer je u centru tog grada u junu prošle godine pregazio i ubio tri osobe, a povrijedio njih više od 50.

Pored žrtava, on je osuđen i za pokušaj ubistva čak 108 osoba koje su mu se tada našle na meti.

Porota je tokom višečasovnog vijećanja donijela odluku da je Rizvanović, koji će kaznu služiti u psihijatrijskoj ustanovi, tokom svog krvavog pohoda bio u potpunosti uračunljiv. Inače, odluka porote je bila jednoglasna.

Suđenje su obilježila i kontradiktorna mišljenja forenzičkih psihijatara. Naime, dva psihijatra su tokom suđenja svjedočila da Rizvanović pati od paranoidne šizofrenije, dok je jedan psihijatar izjavio da je ubica tokom manijakalnog pohoda bio uračunljiv i da je riječ o vrlo opasnoj osobi, koja je isplanirala gaženje pješaka i bila svjesna šta radi.

O tome da je znao šta radi, svjedočila je i njegova bivša supruga, koja je izjavila da je on samo dobar glumac, koji se igra s njima. Ona je takođe izjavila da je Rizvanović često bio pod uticajem narkotika, ali da je cijela porodica nasilna i po potrebi teatralna.

Liane Hirš, Rizvanovićev advokat, je već najavila žalbu na presudu, što znači da presuda nije konačna. Tužilaštvo se, s druge strane, još nije izjasnilo o presudi.

Inače, porota je bila jednoglasna po svim najvažnijim tačkama optužnice, pa čak i o optužbi kojom ga tereti za pokušaj ubistva svih osoba koje su mu se našle na putu, a njih je ukupno bilo 108.

Rizvanović je izricanje presude pratio prilično ravnodušno. Čak nije reagovao ni tokom konsultacija sa svojim advokatom. Liane Hirš je nakon suđenja izjavila da Rizvanovića samo zanima gdje će biti smješten, jer želi da bude što bliže roditeljima koji žive u Gracu.

Inače, presuda koja je u suprotnosti s većinskim ekspertskim mišljenjem, u ovom slučaju mišljenjem forenzičkih eksperata, nije neuobičajena u Austriji. Primjera radi, iz Ministarstva pravde kažu da su posljednje dvije decenije imali čak 40 sličnih slučajeva.

Isto tako, doživotna kazna zatvora u kombinaciji sa služenjem kazne u psihijatrijskoj klinici takođe nije neuobičajena u Austriji, jer sličnu kaznu služi više od 400 osuđenika.

Podsjećanja radi, Rizvanović se juna prošle godine jureći brzinom od 80 km/h zaletio na prepun glavni trg u Gracu, a zatim izašao iz automobila i počeo da nasumično napada ljude nožem. Tada su poginuli četvorogodišnji dječak, 25-godišnjakinja i 28-godišnjak Adis B., porijeklom iz BiH.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije