Svijet

Rođena beba s dva lica i dva mozga

Rođena beba s dva lica i dva mozga
Foto: Youtube screenshot | Rođena beba s dva lica i dva mozga

Beba u Indoneziji rodila se s dva lica jer se njen sijamski blizanac nije razvio u materici, piše Daily Mail.

Dvomjesečni dječak Gilang Andika, iz grada Batama u Indoneziji, rođen je s dva lica i dva mozga, ali samo jednom glavom i tijelom.

Iako ima samo jedno tijelo, te jedan par ruku i nogu, Gilang je tehnički spojeni blizanac, a to se stanje javlja jednom na svakih 250 hiljada rođenja, prenosi index.hr.

Njegov se sijamski blizanac nije odvojio u materici jer se jajašce njegove majke nije do kraja podijelilo tokom trudnoće.

Njegovi roditelji Ernilasari i Mustafa očajnički traže pomoć jer su im lokalni doktori rekli da ga je nemoguće razdvojiti operacijom.

Za njegovo su stanje doznali tek kad se rodio, a liječnici su majci govorili da je sve normalno, osim što beba ima veću glavu od očekivane.

Radi se o rijetkom poremećaju zvanom diprosopus, što se smatra jednim od najrjeđih deformacija u čovječanstvu, a takve bebe najčešće ne prežive dugo nakon rođenja. Giangovo liječenje će najvjerojatnije zahtijevati rizičnu operaciju tokom koje će mu ukloniti jedno lice i jedan od mozgova. 

Dječak također pati od rijetkog stanja zvanog hidrocefalus koje uzrokuje nakupljanje tekućine u mozgu i tako može uzrokovati trajno oštećenje mozga.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Video

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije