Svijet

Rojters: Putin i Bajden održali pragmatičan sastanak

Rojters: Putin i Bajden održali pragmatičan sastanak
Foto: Tanjug/AP | Rojters: Putin i Bajden održali pragmatičan sastanak

ŽENEVA - Američki predsjednik Džozef Bajden i njegov ruski kolega Vladimir Putin su danas održali "pragmatičan" sastanak danas u Ženevi o brojnim temama, a neke od najvaznijih su se ticale nastaka pregovora o kontroli naoružanja i o povratku ambasadora u Moskvu i Vašington nakon što su povučeni ranije ove godine, ocijenio je Rojters.

Razgovori su održani u vili "La Granž" i trajali su manje od četiri sata, što je daleko manje nego što su Bajdenovi savjetnici očekivali.

Putin je pozvao Bajdena "konstruktivnim, iskusnim partnerom", i rekao je da govore "istim jezikom", ali je dodao da među njima nije bilo prijateljstva, već pragmatičnog dijaloga o interesima Rusije i SAD.

Putin je izjavio da je "u ovom trenutku teško reći da će se odnosi sa SAD popraviti", ali da postoji "tračak nade" po pitanju obostranog povjerenja.

Nije bilo zajedničke konferencije za novinare, u odnosu na sastanak Putina i bivšeg predsjednika SAD Donalda Trampa, kada je Putin darovao Trampu fudbalsku loptu, a danas nije bilo ni zajedničkog ručka.

Putin je ocijenio sastanak "konstruktivnim, bez negativnih tonova" i "pokazao je da su oba lidera izrazila želju da razumeju jedan drugog".

On je izjavio da Rusija i SAD dijele odgovornost za nuklearnu stabilnost, dodavši da bi obavio razgovore o mogućim izmenama njihovog nedavno produženog sporazuma Novi START o kontroli naoružanja.

Rojters ocjenjuje da je Putin "pokazao manjak volje za kompromisom o brojnim drugim pitanjima", odbacivši zabrinutost Vašingtona povodom hapšenja opozicionara Alekseja Navaljnog, ruskog povećanog vojnog prisustva na granici sa Ukrajinom i sugestiji SAD da su neidektifikovani hakerski napadi iz Rusije odgovorni za brojne napade na agencije i kompanije u SAD.

Putin je objasnio da je Navaljni zanemario zakon i znao je šta će se desiti ukoliko se vrati u Rusiju iz Njemačke, gdje se liječio od pokušaja ubistva trovanjem.

Ruski lider je takođe optužio Kijev za kršenje dogovora o prekidu vatre sa pro-ruskim snagama na istoku Ukrajine.

Lider Kremlja je rekao da Vašington i Moskva treba da razgovaraju o sajberbezbjednosti, dodavši da je većina sajbernapada na Rusiju došlo iz SAD.

On je rekao da je Bajden postavio pitanje o ljudskim pravima i o sudbini zatočenih američkih građana u Rusiji, dodavši da bi na tom polju mogao da se postigne kompromis, iako još nije dao ikakve indikacije o razmeni zatvorenika.

Putin i Bajden su se rukovali prilikom dolaska, odnosno ulaska u vilu, a Bajden je prilikom napuštanja mjesta sastanka pozirao fotoreporterima držeći podignuti palac i ušao u limuzinu.

Prva runda razgovora, u kojima su, osim Bajdena i Putina, učestvovali državni sekretar SAD Entoni Blinken i ruski ministar spoljnih poslova Sergej Lavrov, trajala je dva sata.

Razgovori su se nastavili posle pauze oko 16.00, a prisutan je bio u ruski ambasador u Moskvi Anatolij Antolov, koji je pozvan da se vrati u Rusiju u martu.

Ta runda je završena oko 17.05 po lokalnom vremenu.

Odnosi između Moskve i Vašingtona su se pogoršavali godinama, a britanska novinska agencija navodi da je sve počelo ruskom aneksijom Krima od Ukrajine, kao i optužbama SAD, koje je negirala Moskva, o navodnom mešanju u predsjedničke izbore u Americi 2016. godine, kada je pobijedio Donald Tramp.

Odnosi su se dodatno pogoršali u martu, kada je Bajden rekao da misli da je Putin "ubica", nakon čega je Rusija pozvala ambasadora Antonova iz Vašingtona na konsultacije, dok su SAD pozvale ambasadora u aprilu.

Putin je kazao da je bio zadovoljan Bajdenovim objašnjenjem o izjavi da je mislio da je Putin ubica.

Stojeći pored Putina u Helsinkiju 2018. godine, Tramp je odbio da ga krivi za miješanje u izbore 2016. godne.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije