Svijet

Rusija: Akcija policije na Kosovu provokacija, cilj etničko čišćenje

Rusija: Akcija policije na Kosovu provokacija, cilj etničko čišćenje
Foto: Arhiva | Rusija: Cilj akcije policije na Kosovu nastavak etničkog čišćenja Srba

MOSKVA - Rusija smatra provokacijom akciju policije na sjeveru Kosova koja ima za cilj da nastavi etničko čišćenje Srba sa Kosova i Metohije, ističu iz ruskog Ministarstva inostranih poslova.

"Veoma smo zabrinuti pogoršanjem situacije u sjevernim dijelovima srpske autonomne pokrajine Kosovo", navode iz ruskog ministarstva.

Iz Ministarstva napominju da prištinska policija, uz faktičko popuštanje međunarodnog prisustva, od ponedjeljka, 20. septembra, pod izmišljenim izgovorima ometa kretanje vozila kroz administrativni prelaz s centralnom Srbijom, primjenjujući pritom nasilje prema mirnim građanima.

"U stvari riječ je o pokušaju lokalnih Albanaca da zauzmu dio pokrajine naseljene Srbima i tamo uspostave svoju kontrolu. Smatramo ta dejstva provokacijom koja ima za cilj da nastavi etničko čišćenje Srba sa Kosova", ističu iz ruskog Ministarstva.

Iz Ministarstva inostranih poslova Ruske Federacije pozivaju prištinske vlasti da neodložno povuku policijske jedince sa sjevera pokrajine, da prekinu sabotažu i ozbiljno se uključe se u rješavanje zadataka.

Od američkih i evropskih "pokrovitelja" Prištine očekuje se da će konačno smiriti svoje štićenike, da bi se izbjegao destruktivni scenario koji ugrožava cijeli region.

U Ministarstvu ocjenjuju da će ukoliko se nastavi eskalacija napetosti, to dovesti do problema koji mogu narušiti stabilnost na Balkanu.

"Ruska gazeta" prenosi da je s obzirom na stagnaciju u kosovskom naselju, predvidiv je još jedan talas napetosti.

Iz Ministarstva ističu da EU, kojoj je Generalna skupština UN dodijelila ulogu posrednika u dijalogu Beograda i Prištine, ne preduzima nikakve značajne korake za postizanje napretka, dok kosovski lideri otvoreno odbijaju da ispunjavaju svoje obaveze, uključujući i ključnu - formiranje zajednice srpskih opština.

Ruska gazeta prenosi da je u ponedjeljak kosovska policija, uključujući i snajperiste, zauzela prelaze Jarinje i Brnjak na administrativnoj liniji sa centralnom Srbijom. Srbi su kao odgovor na to došli na prelaz sa više od 400 automobila i počeli miran protest. Kosovari su protiv njih, kako se navodi, upotrijebili suzavac. Protesti se nastavljaju.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije