Svijet

Rusija: Očekujemo prestanak rada Haškog tribunala

Rusija: Očekujemo prestanak rada Haškog tribunala
Foto: N.N. | Rusija: Očekujemo prestanak rada Haškog tribunala

MOSKVA - Portparol Ministarstva spoljnih poslova Rusije Marija Zaharova komentarisala je prestanak rada Međunarodnog tribunala za bivšu Jugoslaviju.

Zaharova je podsJetila da će Međunarodni sud za bivšu Jugoslaviju prekinuti svoj rad do 31. decembra ove godine u skladu sa rezolucijom Savjeta bezbjednosti UN 2329 (2016).

„Rusija je više puta isticala značajnu politizaciju i predrasude Međunarodnog krivičnog suda u razmatranju slučajeva. Građanski rat u bivšoj Jugoslaviji devedesetih godina prošlog vIJeka tragična je stranica u svjetskoj istoriji.

Međutim, Tribunal pokušava da dâ jednostranu antisrpsku interpretaciju ovih događaja“, naglasila je Zaharova.

Pokušaji Tribunala da prikriveno pripiše krivicu za određene zločine narodima, vladama i državama u cjelini izazivaju tenzije i uzajamno nepovjerenje na teritoriji bivše Jugoslavije, reanimiraju dugogodišnje probleme i međuetničke protivrječnosti u regionu, dodala je ona.

Zanemarivanje osnovnih prava optuženih od strane Tribunala takođe izaziva zabrinutost.

„Postoji mnogo primjera za to, uključujući i nedavno odbijanje Tribunala da privremeno oslobodi bivšeg vrhovnog komandanta oružanih snaga Republike Srpske Ratka Mladića radi liječenja u Rusiji, uprkos pogoršanju njegovog zdravlja i uprkos tome što je Rusija pružila odgovarajuće garancije Međunarodnom sudu“, navela je portparol ruskog Ministarstva.

Tribunal takođe nije postao efikasan instrument za međunarodnu krivičnu pravdu. S obzirom da je on ad hok sud, po svojoj suštini privremena institucija, Međunarodni sud postojao je više od 20 godina i potrošio milijarde za svoj rad. Rusija je više puta izražavala ozbiljnu zabrinutost zbog produžavanja roka završetka rada Tribunala od strane Savjeta bezbijednosti UN.

S tim u vezi, očekujemo prestanak rada Haškog tribunala i hitni prenos svih otvorenih pitanja na „rezidualni mehanizam“. Polazimo od činjenice da je „rezidualni mehanizam“ privremena struktura i insistiramo na njegovoj maksimalnoj efikasnosti, u smislu poštovanja standarda pravosuđa, uključujući i rokove sudskih procesa, zaključila je Zaharova. 

(NN/sputniknews.com)

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije