Svijet

Rusija izdala potjernicu za američkog senatora Grema (VIDEO)

Rusija izdala potjernicu za američkog senatora Grema (VIDEO)
Foto: Twitter / Printscreen | Rusija izdala potjernicu za američkog senatora Grema (VIDEO)

MOSKVA - Rusko ministarstvo unutrašnjih poslova izdalo je potjernicu za američkog senatora Lindsija Grema, izvijestili su u ponedjeljak ruski mediji pozivajući se na bazu podataka ministarstva.

U montiranom snimku koji je objavila kancelarija ukrajinskog predsjednika Zelenskog u petak, sa sastanka s Grema, Amerikanac je prikazan kako kaže: "Rusi umiru", a zatim kaže da je podrška SAD-a "najbolji novac koji smo ikada potrošili".

Nakon što je Rusija kritikovala izjave, Ukrajina je objavila potpuni video sastanka koji je pokazao da ta dva komentara nisu bili povezani, prenosi "Reuters".

Ruski istražni odbor rekao je u nedjelju da otvara kaznenu istragu o Gremovim komentarima. Nije precizirano za koje se kazneno djelo sumnjiči.

Grem je u nedjelju osporio ruske kritike njegove podrške Ukrajini, rekavši da je jednostavno pohvalio duh Ukrajinaca u pružanju otpora ruskoj specijalnoj vojnoj akciji uz pomoć Vašingtona.

Republikanac iz Južne Karoline poznat po svojim izuzetnim vanjskopolitičkim stavovima, Grem je bio otvoreni zagovornik povećane vojne podrške Ukrajini u njenoj borbi protiv Rusije.

Rusija je prethodno dodala desetine američkih zvaničnika i izabranih političara na "stop liste", zabranivši im ulazak u zemlju, ali je rijetko tražila hapšenje visokih američkih zvaničnika, prenosi "USnews".

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije