Svijet

Rusija optužila SAD da već dvije godine širi histeriju

Rusija optužila SAD da već dvije godine širi histeriju
Foto: N.N. | Rusija optužila SAD da već dvije godine širi histeriju

Američke optužbe o ruskoj umiješanosti u američki predizborni proces Rusija je u petak nazvala "histerijom koja ismijava" Sjedinjene Države, nakon što su američke tajne službe optužile Moskvu da se i dalje upleće u američki politički proces.

"Ne samo da ta histerija, koja traje već više od dvije godine, a radi se o navodnoj umiješanosti Rusije u američki predizborni proces, potkopava bilateralne odnose, nego istodobno ismijava cijeli američki politički sustav", rekla je portparolka ruske diplomacije Marija Zaharova na koferenciji za novinare.

Njena izjava uslijedila je pošto je više američkih visokih funkcionera, poput šefa FBI-a optužilo u četvrtak Rusiju da i dalje pokušava "oslabjeti i podijeliti" Sjedinjene Države.

Prijetnja "jest stvarna i nastavlja se. A mi činimo sve što možemo da bismo održali izbore u koje bi Amerikanci imali povjerenja", kazao je Dan Coats, direktor obavještajne zajednice SAD-a.

Ilegalne aktivnosti uključuju nastojanja da se omete glasanje i osigura nezakonito finansiranja kampanja, sajber-napade na infrastrukturu za glasanje uz računarske upade usmjerene na izabrane funkcionere i druge, rekli su funkcioneri SAD-a.

"Glede ruskog miješanja u izbore na sredini mandata, i dalje vidimo opsežnu rusku kampanju širenja poruka u nastojanju da se Sjedinjene Države oslabe i podijele", dodao je Coats. "Nastavićemo pratiti i upozoravati na sve takve pokušaje".

Direktor FBI-ja Kristofer Vrej je rekao da je FBI otvorio istragu o miješanju u izbore.

"Takođe znamo da su Rusi pokušali 'hakovati' i ukrasti informacije od kandidata i funkcionera vlade", rekao je Coats.

On je takođe rekao da Rusija nije jedina zemlja koja pokušava omesti američke izbore.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije