Svijet

Rusija sumnja da Amerika želi konstruktivan dijalog sa Pjongjangom

Rusija sumnja da Amerika želi konstruktivan dijalog sa Pjongjangom
Foto: N.N. | Rusija sumnja da Amerika želi konstruktivan dijalog sa Pjongjangom

NJUJORK - Rusija nije sigurna da su SAD spremne da održe konstruktivne razgovore sa Sjevernom Korejom o denuklearizaciji Korejskog poluostrva, izjavila je zamjenik stalnog predstavnika Rusije pri UN Ana Evstignjejeva.

"Primjećujemo spremnost za dijalog na koju je ukazao predstavnik SAD, ali nismo sigurni da je Vašington zaista spreman za konstruktivnu diskusiju sa Pjongjangom", rekla je Evstignjejeva tokom sjednice Savjeta bezbjednosti UN.

Ona je istakla da vojne vježbe koje organizuju SAD i Južna Koreja destabilizuju situaciju, prenio je "Sputnjik".

"Pozivamo Vašington da smanji tenzije i nastavi dijalog", rekla je Evstignjejeva i dodala da ne postoji prihvatljiva alternativa diplomatiji.

Sjeverna Koreja je u srijedu neuspješno lansirala vojni izviđački satelit, a raketa je izgubila potisak i pala u Žuto more.

Zamjenik stalnog predstavnika SAD pri UN Robert Vud rekao je na sjednici da su SAD posvećene pregovorima sa Sjevernom Korejom i da pozivaju Pjongjang da započne dijalog bez preduslova.

On je optužio Rusiju i Kinu da povlače neistinite paralele između lansiranja raketa Sjeverne Koreje i zajedničkih vojnih vježbi SAD i Južne Koreje.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije