Svijet

Ruska nevladina organizacija: Više od 100 uhapšenih na skupovima povodom rođendana Navaljnog

Ruska nevladina organizacija: Više od 100 uhapšenih na skupovima povodom rođendana Navaljnog
Foto: Tanjug/AP | Ruska nevladina organizacija: Više od 100 uhapšenih na skupovima povodom rođendana Navaljnog

Ruska policija uhapsila je više od 100 ljudi koji su izašli na ulice ruskih gradova da obilježe 47. rođendan istaknutog opozicionara Alekseja Navaljnog, koji služi zatvorsku kaznu, saopštila je nevladina organizacija "OVD-Info".

U 23 ruska grada, uhapšeno je najmanje 109 ljudi, navedeno je u saopštenju nevladine organizaciji za zaštitu ljudskih prava "OVD-Info" koja je specijalizovana za brojanje uhapšenih tokom protesta u Rusiji.

Na video-snimcima iz Moskve i Sankt Peterburga vidi se kako policija hapsi demonstrante, prenio je Rojters.

Snimljeno je i kada je u Moskvi uhapšen čovjek koji je držao natpis na engleskom: ''Oslobodite Navaljnog''.

Uhapšen 2021. nakon povratka sa lečenja iz Nemačke

Bivši advokat i opozicionar Aleksej Navaljni uhapšen je u januaru 2021. godine kada se vratio u Rusiju iz Nemačke, gdje je liječen nakon što je iznenada kolabirao u avionu.

Njemačka i druge zapadne države tvrde da je to bio pokušaj ubistva pomoću nervnog agensa novičoka. Dok se liječio u Njemačkoj, vlada te zemlje je saopštila da, na osnovu analiza krvi Navaljnog, ima neoborive dokaze da je otrovan. Moskva negira takve navode.

Navaljni je u Rusiji osuđen na kombinovanu kaznu od 11 i po godina zatvora na osnovu dvije različite optužbe za prevaru i nepoštovanje suda, za koje tvrdi da su izmišljene kako bi ga ućutkali. U aprilu je protiv njega pokrenut slučaj i povodom optužbi za terorizam.

Ruski opozicionar je u februaru ove godine saopštio da je premješten u strogu samicu i da će mu u narednih šest mjeseci biti zabranjeno da ima posjetioce.

Oko 500 medicinskih radnika je mjesec dana ranije poslalo otvoreno pismo ruskom predsedniku Vladimiru Putinu u kojem su tražili da se Navaljnom omoguće ljekarske posjete.

Navaljni je jedan od malobrojnih opozicionara i glasnih kritičara Vladimira Putina u Rusiji. Podršku javnosti stekao je tako što je istragama utvrdio da su se pojedini političari na vlasti obogatili na račun države. Njegova antikorupcijska nevladina organizacija zabranjena je kao ekstremistička.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije