Svijet

Ruska vojna operacija u Ukrajini: Amerika šalje 12.000 vojnika na rusku granicu

Ruska vojna operacija u Ukrajini: Amerika šalje 12.000 vojnika na rusku granicu
Foto: Tanjug/AP | Ruska vojna operacija u Ukrajini: Rusija traži sjednicu SB UN

Šesnaesti je dan specijalne operacije ruske vojske u Ukrajini. Predsjednik Bjelorusije Aleksandar Lukašenko danas planira da se sastane sa ruskim predsjednikom Vladimirom Putinom u Moskvi, što je potvrdio i portparol Kremlja Dmitrij Peskov.

22.57 - Patrijarh: Mir je svima potreban, naročito danas u Ukrajini

Tokom večerašnjeg Akatista služenog u hramu Svetog Save srpski partijarh Porfirije pozvao je sve da se pomole da što prije prestane rat u Ukrajini, jer rat, kako je rekao, nikada nikome nije donio dobro.

On je pozvao sve da "u pokajanju molimo Presvetu Bogorodicu da bude zaštitnica svih pravoslavnih i da zastupa nas i naše molitve da što pre prestane rat u Ukrajini".

"Mir je svima potreban, a naročito danas u Ukrajini", poručio je partijarh Porfirije.

22.55 - Blinken razgovarao sa Kulebom

Američki državni sekretar Entoni Blinken razgovarao je danas sa ukrajinskim ministrom spoljnih poslova Dmitrom Kulebom o njegovom trilateralnom sastanku sa ruskim ministrom spoljnih poslova Sergejem Lavrovom i turskim ministrom spoljnih poslova Mevlutom Čavušogluom, saopštio je Stejt department.

Oni su podijelili svoju zabrinutost da Rusija eskalira svoje kampanje dezinformacija kako bi obmanula svijet, uključujući i Ujedinjene nacije, navodi se u saopštenju Stejt departmenta, prenio je Rojters.

22.47 - Bajden: Šaljemo 12.000 vojnika na rusku granicu

Američki predsjednik Džozef Bajden najavio je slanje 12.000 vojnika na ruske granice.

"Zaštitićemo svaki pedalj teritorije NATO-a... Zato sam poslao 12 hiljada vojnika na granice sa Rusijom - u Letoniju, Estoniju, Rumuniju i tako dalje", citira ga RIA Novosti.

22.33 - SAD uvele sankcije supruzi i djeci Dimitrija Peskova

Vlasti SAD uvode sankcije protiv 12 poslanika Državne dume Ruske Federacije, kao i supruge i punoljetne djece pres-sekretara predsjednika Ruske Federacije Dmitrija Peskova.

22.28 - Zaharova: Dezinformacije Kijeva o prijetnji od nuklearke u Černobilju

"Zapad podstiče kijevsku sabotažu nuklearnih objekata", rekla je portparol Ministarstva inostranih poslova Rusije Marija Zaharova.

Ona je nazvala dezinformacijama istupe Kijeva o prijetnji od nuklearne elektrane u Černobilju nakon što su je preuzele ruske trupe, prenosi Tass.

Generalni direktor Međunarodne agencije za atomsku energiju (IAEA) Rafael Grosi rekao je da su nivoi radijacije u četiri nuklearne elektrane u Ukrajini normalni.

22.03 - Stejt department upozorio građane SAD koji idu u Ukrajinu

Američki Stejt department saopštio je danas da se građani SAD koji putuju u Ukrajinu, uključujući i one koji idu da učestvuju u sukobu, suočavaju sa veoma realnim rizikom od hapšenja ili smrti, upozorivši ih da Vašington neće moći da omogući njihovu evakuaciju.

"Oni mogu biti predmet potencijalnih pokušaja krivičnog gonjenja i mogu biti izloženi povećanom riziku od maltretiranja", rekao je novinarima portparol Stejt departmenta Ned Prajs, prenio je Rojters.

21.35 - Britanija uvela sankcije za 386 ruskih poslanika

Velika Britanija uvela je danas sankcije za 386 poslanika ruske Državne dume, donjeg doma parlamenta i najavila da će nastojati da zabrani izvoz luksuzne robe u Rusiju kako bi pojačala diplomatski pritisak na ruskog predsjednika Vladimira Putina zbog invazije na Ukrajinu.

U saopštenju se navodi da su sankcije usmjerene na one koji su glasali za priznavanje nezavisnosti samoproglašenih Luganske i Donjecke Narodne Republike, prenosi Rojters.

"Naša meta su oni koji su učestvovali u Putinovoj nelegalnoj invaziji na Ukrajinu i oni koji su podržali ovaj varvarski rat", navela je u saopštenju britanska ministarka spoljnih poslova Liz Tras.

Britanski Forin ofis objasnio je da će poslanicima Dume kojima su uvedene sankcije biti zabranjeno putovanje u Veliku Britaniju, kao i pristup imovini u Velikoj Britaniji i poslovanje u toj zemlji.

Britanska vlada je sankcije poslanicima Dume najavila 22. februara, a danas je to i potvrdila.

Evropska unija je već uvela sankcije istoj ovoj grupi ruskih poslanika.

21.16 - Bajden: Sukob NATO i Rusije Treći svjetski rat, moramo pokušati spriječiti

Američki predsjednik Džozef Bajden izjavio je danas da SAD neće ratovati sa Rusijom u Ukrajini, ali će, ako bude potrebno, braniti teritoriju NATO.

20.41 - Optužbe Moskve i Vašingtona na sjednici Savjeta bezbjednosti: "Rusija tone u nove dubine"

Ujedinjene nacije su danas saopštile da ne shvataju da postoji bilo kakav program biološkog oružja u Ukrajini, dok su Vašington i njegovi saveznici izrazili zabrinutost da Rusija širi nedokazanu tvrdnju kako bi pokrenula sopstvene biološke ili hemijske napade.

20.06 - "30 laboratorija radilo na biološkom oružju u Ukrajini"

Mreža od oko 30 bioloških laboratorija u Ukrajini je bila uključena u stvaranje patogena smrtonosnih bolesti, izjavio je danas stalni predstavnik Rusije u Ujedinjenim nacijama Vasilij Nebenzja, na sjednici Savjeta bezbjednosti koji je sazvala Moskva.

"Neki dokumeti su došli u posjed ruskog ministarstva odbrane. U njima se potvrđuje da je formirana mreža od najmanje 30 bioloških laboratorija u Ukrajini, koje su izvodile vrlo opasne biološke eksperimente sa kugom, antraksom, kolerom i ostalim smrtonosnim bolestima", naveo je Nebenzja, prenosi TAS S.

On je rekao da je program finansirala agencija pri ministarstvu odbrane SAD, uključujući i Nacionalni centar za obavještajne podatke iz medicine, takođe pri ministarstvu odbrane.

18.55 - Erdoan stao uz Moskvu, osudio predatorske akcije protiv civilnih Rusa

Turski predsjednik Redžep Tajip Erdoan osudio je, kako je rekao, "predatorske akcije protiv civilnih Rusa širom Evrope".

18.51 - Fon der Lejen: Uvodimo četvrti paket sankcija Rusiji

Evropska unija će suspendovati privilegovani trgovinski i ekonomski tretman Moskvi, suzbiti njenu upotrebu kripto-aktiva, zabraniti izvoz iz EU u Rusiju i luksuzne robe i uvoz robe od gvožđa i čelika, saopštila je predsjednica Evropske komisije Ursula fon der Lejen.

18.30 - Grinfild: Ukrajina nema program razvoja biološkog oružja

Američka ambasadorka u Ujedinjenim nacijama Linda Tomas-Grinfild izjavila je danas na sjednici Savjeta bezbjednosti UN da Ukrajina nema program razvoja biološkog oruža i da ne postoje ukrajinske laboratorije za biološko oružje koje podržavaju SAD.

Ona je rekla da su SAD veoma zabrinute da bi zahtjev Rusije za ovaj sastanak mogao biti potencijalno djelo prebacivanja odgovornosti na drugoga, prenio je Rojters.

Tomas-Grinfildova je istakla da SAD vjeruju da bi Rusija mogla da upotrebi hemijsko ili biološko oruže za ubistva u sklopu incidenta sa namjerom da optuži druge ili da podrži vojne operacije.

Američka ambasadorka u UN kazala je i da je i Kina širila dezinformacije kako bi podržala ruske nečuvene optužbe.

18.26 - G7 spremne za uvođenje novih sankcija Moskvi 

Članice Grupe sedam (G7) spremne su za uvođenje daljih ograničenja Rusiji na uvoz i izvoz robe, saopštili su lideri G7.

"Spremni smo da uvedemo dalja ograničenja Ruskoj Federaciji na izvoz i uvoz ključne robe i tehnologija", navodi se u zajedničkom saopštenju članica G7.

TASS je javio da će članice G7 nastojati da uskrate pristup određenom procesu pristupa luksuznoj robi i sredstvima. 

18.13 - Nebenzja: Rizik od upotrebe biološkog oružja realan

Stalni predstavnik Rusije u Ujedinjenim nacijama Vasilij Nebenzja na današnjoj sjednici Sajveta bezbednosti UN ponovio je tvrdnje Moskve da su se u Ukrajini održavali biološki eksperimenti sa patogenima kuge, antraksa, bruceloze, difterije, dizenterije i još nekih smrtonosnih virusa i ukazao da je rizik od upotrebe biološkog oružja realan.

Ruski predstavnik je izjavio da su laboratorije za vakcine protiv kovida korišćene za pravljenje biološkog oružja, kao i da je to bio izgovor za korišćenje biolaboratorija u opasne svrhe.

On je naveo da su Ukrajinci radili sve u saradnji sa američkim ministarstvom odbrane, ali da su navodno ukrajinske snage očistile tragove.

Nebenzja ističe da su Ukrajinci bili spremni da koriste ptice, slepe miševe kako bi širili bolesti.

Napomenuo je, između ostalog, da se radi o laboratorijama u gradovima kao što su Lavov, Harkov i Poltava.

17.56 - Mizincev: Ukrajina pristala na samo dva od 10 humanitarnih koridora

"Rusija je otvorila 10 humanitarnih koridora za evakuaciju civila i stranih državljana iz Kijeva, Černihova, Sumija, Harkova i Marijupolja. Ukrajinska strana je pristala na samo dvije rute iz Kijeva i Marijupolja", rekao je Mihail Mizincev, šef ruskog centra nacionalne odbrane.

Ministarstvo je navelo da je Marijupolj, gdje dosad nisu uspjeli pokušaji da se uspostavi prekid vatre, trenutno u potpunosti opkoljen i da su ukrajinske snage uništile ili minirale sve mostove i puteve ka toj luci na jugu Ukrajine, prenio je Tass.

17.45 - Počela sjednica Savjeta bezbjednosti UN o navodnim biološkim aktivnostima SAD u Ukrajini

U Njujorku je počela sjednica Savjeta bezbjednosti Ujedinjenih nacija, koja je zakazana na zahtjev Rusije povodom tvrdnji Moskve o "vojnim biološkim aktivnostima Sjedinjenih Država na teritoriji Ukrajine", što lideri Ukrajine i SAD negiraju.

17.17 - Lideri EU: Postupni prekid zavisnosti od ruskih energenata

Lideri EU potpisali su danas u Versaju Deklaraciju kojom potvrđuju dogovor o što bržem prekidu zavisnosti od uvoza ruskog gasa, nafte i uglja i to kroz smanjenje oslanjanja na fosilna goriva, diversifikaciju snabdijevanja, uključujući korišćenje tečnog prirodnog gasa i razvoj biogasa i tržista vodonika za Evropu.

17.04 - Završen sastanak Putina i Lukašenka

Završen je sastanak Putina i Lukašenka, koji je trajao više od pet sati.

16.56 - Bajden: SAD ukidaju Rusiji trgovinske povlastice

Američki predsjednik Džozef Bajden danas je saopštio da SAD ukidaju trgovinske povlastice Rusiji zbog napada na Ukrajinu.

16.41 - Makron: Ukrajini otvoren put ka EU

Predsjednik Francuske Emanuel Makron poručio je da je Ukrajini otvoren put ka EU, a će se njeno pristupanje odvijati po utvrđenim pravilima Unije o proširenju.

16.30 - Makron i Putin danas razgovaraju

Ruski i francuski predsjednik trebalo bi u narednih nekoliko sati da obave razgovor u vezi sa situacijom u Ukrajini.

16.15 - Zelenski nezadovoljan odlukom EU: "To nije ono što smo čekali"

Ukrajinski predsjednik Vladimir Zelenski izrazio je nezadovoljstvo zbog različitih mišljenja članica EU u vezi sa ubrzanim pristupanjem Ukrajine Uniji.

14.36 - Kremlj: Sukob će se završiti kada nas Zapad shvati ozbiljno

Zvanični Kremlj je saopštio danas da će se sukob u Ukrajini okončati čim Zapad bude djelovao povodom više puta izražene zabrinutosti Rusije zbog ubijanja civila u istočnoj Ukrajini i proširenja NATO-a na istok.

Portparol Kremlja Dmitrij Peskov je, na pitanje novinara o tome kako bi kriza mogla da se završi, iznio stav Rusije i rekao da vjeruje da Ukrajina razgovara o zahtjevima Moskve sa Sjedinjenim Državama i drugim saveznicima, prenosi agencija Rojters.

14.23 - Borel: Greška Zapada što je obećao Ukrajini članstvo u NATO

Zapad je napravio grešku obećavši Ukrajini članstvo u NATO, rekao je visoki predstavnik EU za spoljnu politiku i bezbjednost Žozep Borel u intervjuu za TV kanal LCI.

"Bilo je situacija u kojima smo mogli bolje da reagujemo. Na primjer, predlagali smo stvari koje ne možemo da garantujemo, a posebno ulazak Ukrajine u NATO. To nikada nije realizovano. Mislim da je bila greška davati obećanja koja nismo mogli da ispunimo", rekao je Borel.

14.10 - Gradonačelnik: Ruske snage bi mogle da opkole Odesu

Gradonačelnik Odese Genadi Truhanov rekao je danas da bi ruske snage mogle uskoro da opkole taj lučki grad sa tri strane.

Truhanov je sugerisao je da će ruske snage nastojati da napreduju sa teritorija koje su zauzele u ukrajinskom regionu Mikolaiv ka regionu Pridnjestrovlje u Moldaviji gdje su ruske trupe stacionirane, prenosi Rojters.

Takav potez mogao bi da odsiječe Odesu od ostatka Ukrajine.

"Mi takođe mislimo da bi, dok se ovo dešava, ruski brodovi mogli da nas okruže sa mora", dodao je on.

13.18 - Zelenski: Već smo na putu ka pobjedi

Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski objavio je novu video-poruku na Telegramu u kojoj je istakao da Ukrajina ide ka svojoj pobjedi.

Kako je naveo predsjednik Ukrajine, Ukrajina je došla do strateške prekretnice.

"Došli smo do strateške prekretnice. Već smo na putu ka pobjedi", rekao je Zelenski.

12.56 - Putin: Ima napretka u pregovorima s Ukrajinom

Rusko-ukrajinski pregovori se održavaju praktično svaki dan i u njima je ostvaren izvjestan napredak, izjavio je danas ruski predsjednik Vladimir Putin na sastanku sa bjeloruskim kolegom Aleksandrom Lukašenkom.

"Svakako ću vas obavijestiti o situaciji u vezi s Ukrajinom, prije svega o tome kako teku pregovori koji se sada održavaju skoro svakodnevno. Postoje izvjesna pozitivna dešavanja, sudeći prema onome o čemu su me izvijestili naši pregovarači", izjavio je Putin, a prenosi ruska agencija TASS.

12.40 - Velika Britanija će zamrznuti imovinu 386 poslanika ruske Dume

Velika Britanija je najavila zamrzavanje imovine i zabranu putovanja za 386 poslanika ruske Dume koji su glasali za nezavisnost dva regiona istočne Ukrajine.

Ministarka spoljnih poslova Liz Tras objavila je ovaj set sankcija zbog podrške ovih poslanika regionima Lugansk i Donjeck, saopštilo je ministarstvo spoljnih poslova Velike Britanije, prenosi Rojters.

12.02 - IOM:Više od 2,5 milona ljudi napustilo Ukrajinu zbog rata

Više od 2,5 miliona ljudi napustilo je Ukrajinu do 11. marta, objavila je danas Međunarodna organizacija za migracije (IOM).

Taj broj je za oko 200.000 veći od prethodnog, jučerašnjeg izveštaja IOM-a, prenosi Rojters.

Kako je saopšteno, 116.000 izbjeglih su državljani trećih zemalja.

Prema ovim podacima, većina izbjeglica, oko 1,5 miliona ljudi, pobjeglo je u Poljsku.

Odvojeno, Kancelarija Ujedinjenih nacija za koordinaciju humanitarnih poslova saopštila je danas da je najmanje 1,85 miliona ljudi raseljeno u Ukrajini, navodi Rojters.

11.37 - Moskva o susretu Putina i Zelenskog: Prvo pregovarači da odrade svoj dio posla

Niko ne isključuje sastanak Putina i Zelenskog, konceptualno je moguć, ali prvo pregovarači moraju da urade svoj dio posla, rekao je portparol Kremlja Dmitrij Peskov.

"Niko ne isključuje mogućnost sastanka Putina i Zelenskog. Da, konceptualno je to zaista moguće. Ali prvo, i delegacije i ministri moraju da urade svoj dio posla kako se predsjednici ne bi sastali radi procesa i razgovora, već zbog rezultata", rekao je Peskov.

Raniije danas portparol turskog predsjednika rekao je da je sastanak ruskog i ukrajinskog lidera moguć u bliskoj budućnosti.

11.29 - EU zahtjeva od Moskve prekid vojne akcije i povlačenje snage sa cijele Ukrajine

Lideri EU uputili su danas, sa samita u Versaju, zahtjev Moskvi da prekine vojnu akciju i odmah i bezuslovno povuče sve snage i vojnu opremu sa teritorije cijele Ukrajine.

Oni su pozdravili hrabrost naroda Ukrajine u odbrani svoje zemlje i poručili da su spremni da uvede nove sankcije Rusiji i povećaju pomoć KIjevu, uključujući i dodatnih 500 milona evra za naoružanje.

”Rusija i njen saučesnik Bjelorusija snose punu odgovornost za ovaj agresorski rat i biće pozvani na odgovornost za svoje zločine, uključujući i neselektivno gađanje civila i civilnih objekata. U tom pogledu, pozdravljamo odluku tužioca Međunarodnog krivičnog suda da otvori istragu i pozivamo da se obezbjedi sigurnost ukrajinskih nuklearnih elektrana uz pomoć Međunarodne agencije za atomsku energiju", navodi se u zajedničkom saopštenju lidera EU.

U saopštenju, nakon jučerašnjih maratonskih razgovora u Versaju, lideri EU 27 poručuju da će nastaviti da pružaju političku, finansijsku, materijalnu i humanitarnu podršku Ukrajini uključujući i pomoć "u obnovi demokratske Ukrajine" kada prestane ruski napad.

11.00 - EU odbacila zahtjev Ukrajine za brže članstvo u Uniji

Lideri EU sa samita u Parizu poručili su da "priznaju evropske težnje i evropski izbor Ukrajine", a Kijevu, umjesto ubrzane procedure pristupanja, nude "jačanje veza i produbljivanje partnerstva".

U saopštenju nakon jučerašnjih maratonskih razgovora u Versaju, lideri EU pozivaju se na Sporazum o pridruživanju potpisan s Ukrajinom 2014. godine i navode da je zadatak Evropske komisije da izradi mišljenje o ukrajinskoj kandidaturi za članstvo u EU "u skladu s relavantnim odredbama evropskog ustava".

"Očekujući ovo i bez odlaganja, mi ćemo dalje ojačati naše veze i produbiti naše partnerstvo kako bismo podržali Ukrajinu na njenom evropskom putu. Ukrajina pripada našoj evropskoj porodici", navodi se u zajedničkom saopštenju EU lidera.

EU 27 u Parizu su ponovili stav da Ukrajina kao nezavisna i suverena zemlja ima pravo da bira svoju sudbinu.

O tome da Ukrajina ne može da računa na traženi ubrzani proces pristupanja EU, otvoreno su govorili holandski i belgijski premijeri, Mark Rute i Aleksandar de Kro.

"Nema sumnje da Holandija stoji uz Ukrajinu. Ali nema takve stvari kao što je ubrzano pristupanje EU. To ne postoji", poručio je Rute.

De Kro podsjeća da proces pridruživanja zahtijeva "mnogo reformi" i da svi koraci u tom procesu moraju da budu implementirani.

"U suprotonom, zemlja će ući nepripremljena u EU", kaže De Kro.

Belgijski premijer, nakon rasprave o Ukrajini u Versaju, dodaje da bi "bilo pogrešno zatvoriti vrata Ukrajini" i poziva na učešće Kijeva na "nekim od evropskih sastanaka po određenim temama".

10.59 - Evropska komisija predložila još 500 miliona vojne pomoći Ukrajini

Evropska komisija predložila je izdvajanje još 500 miliona evra vojne pomoći Ukrajini, izjavio je danas šef evropske diplomatije Žozep Borel.

Ako lideri 27 zemalja članica EU odobre taj iznos, ukupna vojna pomoć Ukrajini iznosila bi jednu milijardu evra.

10.49 - Nauseda: Nemoguće je danas dodijeliti status kandidata Ukrajini

Lideri EU trebalo je da daju Ukrajini status kandidata na samitu u Versaju, izjavio je danas litvanski predsjednik Gitanas Nauseda, izražavajući nezadovoljstvo jer to nije sadržano u završnoj deklaraciji sa samita.

"Volio bih da Ukrajina sada dobije status kandidata, ali to nije moguće danas. Vratićemo se na ovo pitanje", izjavio je Nauseda novinarima po dolasku na drugi dan samita, a prenosi agencija Rojters.

10.43 - Stoltenberg: Sukob u Ukrajini ne bi trebalo da eskalira u rat Rusije i NATO

Šef NATO Jens Stoltenberg rekao je da je Turska informisana da alijansa očekuje od svih članica da uvedu sankcije Rusiji.

On je rekao da sukob u Ukrajini ne bi trebalo da eskalira u rat Rusije i NATO, to bi dovelo do velikog broja žrtava.

NATO je pozvao sve evropske saveznike da povećaju svoje budžete za odbranu, rekao je Stoltenberg.

10.30 - Kudin: Ukrajinska ekonomija izgubila 119 milijardi dolara zbog rata

Ruska vojna operacija na Ukrajinu nanijela je štetu ukrajinskoj ekonomiji od 119 milijardi dolara, izjavio je danas zamjenik ukrajinskog ministra ekonomije Denis Kudin.

Prema njegovim riječima, čak 75 odsto preduzeća u ratom pogođenim oblastima prestalo je sa radom, a većina metalurških preduzeća u istočnoj Ukrajini takođe ne radi, prenosi agencija Rojters.

"To znači da ćemo imati manji izvoz metala", izjavio je Kudin, dodajući da izvoz metala čini značajan udio u ukupnom izvozu Ukrajine.

9.50 - Putin: Odobravam prijedlog da se dobrovoljci bore u DNR i LRN

Predsjednik Rusije Vladimir Putin prihvatio je prijedlog Sergeja Šojgua da dobrovoljci dođu i bore se u Donjecku i Luganjsku.

9.19 - Rusija potvrdila da je napala Luck i Ivano-Frankovsk

Rusko ministarstvo odbrane saopštilo je da je jutros visokopreciznim oružjem dugog dometa izveden napad na ukrajinsku vojnu infrastrukturu i da su onesposobljeni vojni aerodromi u Lucku i Ivano-Frankovsku.

Tokom protekla 24 časa ruska borbena avijacija i snage PVO oborile su tri ukrajinska helikoptera Mi-24, osam bespilotnih letjelica, uključujući pet dronova "Bajkraktar TB-2", navodi se u saopštenju.

Uništeno je i 107 ukrajinskih vojnih objekata, među kojima i šest komandnih mjesta i komunikacionih centara, 14 skladišta municije i 11 mjesta sa vojnom tehnikom, prenosi TAS S.

Od početka ruske specijalne vojne operacije onesposobljeno je više od 3.213 objekata vojne infrastrukture Ukrajine, rekao je portparol ruskog ministarstva odbrane Igor Konašenkov.

Kako je precizirao, uništeno je 98 aviona, 118 bespilotnih letjelica, 1.041 tenk i druga borbena oklopna vozila, 113 višecjevnih bacača raketa, 389 artiljerijskih oruđa i minobacača, 843 jedinice specijalnih vojnih vozila.

Konašenkov je dodao da Oružane snage Rusije nastavljaju ofanzivne operacije, te da su izašle na liniju Petrovsko-Evgenovka-Oktjabrska. Trupe su napredovale 17 kilometara.

9.03 - Kongres SAD-a odobrio 13,6 milijardi dolara pomoći za Ukrajinu

Američki Kongres je usvojio noćas zakon o potrošnji u iznosu od 1,5 biliona dolara, kojim se, između ostalog predviđaju sredstva od 13,6 milijardi dolara za urgentnu pomoć Ukrajini.

Velikom većinom glasova, Senat, gornji dom američkog Kongresa, izglasao je prijedlog zakona pridruživši se tako kolegama iz Predstavničkog doma, koji su "zeleno svjetlo" dali u srijedu, izvještava AP.

8.46 - Lukašenko stigao u Moskvu

Predsjednik Bjelorusije sletio je u Moskvu, gdje je za danas zakazan razgovor sa predsjednikom Rusije Vladimirom Putinom.

8.17 - U Rusiju iz Ukrajine do sada evakuisano 220.000 ljudi

Iz Donbasa i cijele Ukrajine, u Rusiju se do sada evakuisalo preko 220.000 ljudi, saopštile su danas iz regionalne bezbjednosne agencije TAS S-u.

"Do jutra 11. marta, skoro 222.000 ljudi prešlo je rusku granicu, uključujući preko 50.000 djece", rekao je izvor ruskoj agenciji.

On je naveo da je od 18. februara više od 193.000 ljudi stiglo u Rusiju iz samoproglašenih Donjecke i Luganske Narodne Republike, kada su njihove vlasti najavile evakuaciju.

Oko 30.000 ljudi napustilo je ukrajinsku teritoriju preko kontrolnih punktova u Belgorodskoj, Brjanskoj, Kurskoj oblasti i na Krimu, navodi TASS.

Sagovornik agencije je precizirao da su više od 50.000 evakuisanih stanovnici Rusije, a ostali su državljani Ukrajine, iz regiona Donbasa i drugih dijelova, a ima i stranih državljana.

8.05 - SZO savjetovao Ukrajini da uništi istraživačke patogene

Svjetska zdravstvena organizacija (SZO) savjetovala je Ukrajini da uništi sve opasne patogene koji se drže u istraživačkim laboratorijama kako bi spriječila "bilo kakvo potencijalno nekontrolisano širenje" koje bi moglo naštetiti javnom zdravlju, rekao je zvaničnik SZO-a za Reuters.

7.57 - Lideri EU o članstvu Ukrajine na samitu u Parizu

Lideri EU na samitu u Parizu razmatraju zajednički odgovor na rat u Ukrajini, pri čemu su iznijeli različita viđenja o tome koliko daleko da idu sa ekonomskim sankcijama i da li da po ubrzanoj proceduri prime Ukrajinu u Uniju.

"Mi želimo slobodnu i demokratsku Ukrajinu sa kojom dijelimo zajedničku sudbinu", rekla je predsjednica EK Ursula fon der Lejen na skupu, prenosi Rojters.

Drugi lideri su, međutim, poručili da Ukrajini neće biti dozvoljeno da se priključi EU po ubrzanom postupku, što je tražio predsjednik Zelenski.

Premijer Holandije Mark Rute poručio je danas da ne postoji ubrzana procedura pristupanja EU.

Rute je naglasio da je Holandija među prvima poslala vojnu podršku Ukrajini i zatražila snažne sankcije protiv Rusije.

"Nema sumnje da Holadnija stoji uz Ukrajinu. Ali nema takve stvari kao što je ubrzano pristupanje EU. To ne postoji", kaže Rute.

Njemački kancelar Olaf Šolc rekao je da bi EU trebalo da produbi svoje partnerstvo sa Ukrajinom prije nego da govori o članstvu, koje bi zahtjevalo jedinstvo svih 27 članica.

Šolc nije komentarisao da li bi Unija trebalo da zabrani uvoz ruske nafte.

"Možemo li da otvorimo proces prijema sa zemljom koja je u ratu, mislim da ne. Možemo li da zatvorimo vrata i kažemo 'nikada'. To bi bilo nepravedno", rekao je francuski lider Emanuel Makron i pozvao na opreznost.

7.32 - Orban: Neće biti sankcija ruskom gasu ili nafti

EU neće uvesti sankcije ruskom gasu ili nafti, izjavio je danas mađarski premijer Viktor Orban u vrijeme samita lidera EU u Francuskoj.

"Najvažnije pitanje za nas riješeno je na povoljan način: neće biti sankcija koje bi se primjenjivale na gas ili naftu, pa su energetske nabavke Mađarske bezbjedne u narednom periodu", rekao je Orban.

Mađarski premijer se obratio putem video-poruke na "Facebooku".

7.24 - Rusija traži sjednicu SB UN zbog biološkog programa SAD

Rusija je za danas zatražila održavanje sjednice Savjeta bezbjednostu UN, kako bi se razgovarala o američkim biološkim programa u Ukrajini, izjavio je prvi zamjenik stalnog predstavnika Rusije pri Ujedinjenim nacijama Dmitrij Poljanski.

"Ruska diplomatska misija je zatražila sastanak SB UN za danas, kako bi se razgovaralo o biološkim aktivnostima SAD na teritoriji Ukrajine", poručio je on putem Twittera, prenosi TAS S.

Prethodno je Bijela kuća je saopštila da su lažne tvrdnje Rusije o navodnoj umiješanosti SAD u laboratorije sa biološkim oružjem i razvoj hemijskog oružja u Ukrajini.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije