Svijet

Ruski diplomata nepoželjan u Bugarskoj

Ruski diplomata nepoželjan u Bugarskoj
Foto: Ilustracija | Ruski diplomata nepoželjan u Bugarskoj

SOFIJA - Bugarske vlasti proglasile su ruskog diplomatu u Ambasadi u Sofiji nepoželjnom osobom.

Ruska Ambasada u Bugarskoj je novinskoj agenciji TASS potvrdila da je nešto ranije kancelarija bugarskog državnog tužioca pokrenula krivični postupak protiv diplomate prema optužbama za špijunažu.

"Ambasada je primila obavještenje od bugarskog Ministarstva spoljnih poslova da je član osoblja proglašen nepoželjnim. Diplomata će napustiti zemlju unutar utvrđenog vremenskog roka. Ruska strana zadržava pravo da uzvrati recipročnom mjerom", navodi se u saopštenju Ambasade.

Kancelarija bugarskog državnog tužioca u ponedjeljak je saopštila da je pokrenut krivični postupak protiv ruskog duplomate osumnjičenog za špijunažu. Istovremeno, slučaj je suspendovan jer osumnjičena osoba ima diplomatski imunitet.

Na sastanku sa ruskim ambasadorom o ovom pitanju u bugarskom Ministarstvu spoljnih poslova Sofija je izrazila želju da član osoblja Ambasade napusti tu zemlju do kraja dana.

Nešto ranije je bugarska televizijska stanica "Nova" javila pozivajući se na Ministarstvo spoljnih poslova da ruski diplomata u ponedjeljak nije napustio zemlju i zbog toga je upućeno zvanična nota da osumnjičeni napusti zemlju u roku od 24 časa.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije