Svijet

SAD: Razgovori sa talibanima iskreni i profesionalni

SAD: Razgovori sa talibanima iskreni i profesionalni
Foto: Tanjug/AP/Arhiva | SAD: Razgovori sa talibanima bili iskreni i profesionalni
Tanjug

VAŠINGTON - SAD su danas saopštile da je prvi susret "oči u oči" između visokih američkih i talibanskih zvaničnika, nakon što su talibani preuzeli vlast u Avganistanu, bio "iskren i profesionalan", i da je američka strana ponovila da će se talibanima suditi po njihovim postupcima, a ne samo po riječima.

Portparol Stejt departmenta Ned Prajs je rekao da se američka delegacija u razgovorima održanim za vikend u Dohi, fokusirala na bezbjednosne i terorističke prijetnje, na siguran prolaz za građane SAD, kao i za druge strane državljane i Avganistance, kao i na ljudska prava, uključujući značajno učešće žena i djevojaka u svim aspektima avganistanskog društva, prenosi agencija Rojters.

On je rekao da su dvije strane takođe razgovarale o "američkom pružanju velike humanitarne pomoći, direktno avganistanskom narodu".

"Razgovori su bili iskreni i profesionalni sa američkom delegacijom koja je ponovila da će se talibanima suditi po njihovim postupcima, a ne samo po riječima", navodi se u saopštenju Prajsa.

Međutim, nije rečeno da li je postignut bilo kakav sporazum.

U subotu je katarska televizija Al Džazira, citirajući vršioca dužnosti avganistanskog ministra spoljnih poslova, prenijela da su talibanski predstavnici tražili od američke strane da ukine blokadu deviznih rezervi avganistanske centralne banke.

U saopštenju se navodi da je ministar Amir Kan Mutaki takođe rekao da će Vašington ponuditi Avganistancima vakcine protiv korona virusa, i da su dvije strane razgovarale o "otvaranju nove stranice" između dvije zemlje.

Američki zvaničnici su izjavili da održani sastanak predstavlja nastavak "pragmatičnih angažmana" sa talibanima, a ne "priznavanje ili davanje legitimiteta" toj grupi.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije