Svijet

SAD obilježavaju 17. godina od terorističkih napada

SAD obilježavaju 17. godina od terorističkih napada
Foto: N.N. | SAD obilježavaju 17. godina od terorističkih napada

VAŠINGTON - Sjedinjene Američke Države obilježavaju danas 17. godina od terorističkih napada, u kojima je poginulo 3.000 ljudi.

Riječ je o najsmrtonosnijem terorističkom napadu na američkom tlu, kada su dva oteta aviona udarila u Svjetski trgovinski centar na Mehnetnu, treći je udario u Petnagon, a četvrti se srušio u ruralnom dijelu Pensilvanije.

Očekuje se da će se više hiljada ljudi, među kojima i članovi porodica žrtava, preživjeli i spasilački radnici, okupiti na godišnjoj ceremoniji na mejstu gdje su se nalazile kule "bliznakinje" Svjetskog trgovinskog centra u Njujorku.

Američki predsjednik Donald Tramp i potpredsjednik Majk Pens će obići druga mjesta u koje su udarili oteti avioni tog 11. septembra 2001. godine.

Američki predsjednik i prva dama Melanija Tramp planiraju da se pridruže odavanju pošte na novootvorenom spomeniku na polju u blizini mjesta Šenksvil u Pensilvaniji, dok će Pens prisustvovati ceremoniji u Pentagonu, prenosi Vašington post.

U trenutku napada, Tramp je bio u svom stanu u potkrovlju u Tramp kuli, na šest i po kilometara od Svjetskog trgovinskog centra.

Na prošlogodišnjoj ceremoniji, Tramp je poručio ekstremistima da se "Amerika ne može zastrašiti".

Tramp je optužio bivšeg američkog predsjednika Džordža Buša Mlađeg, koji je bio na čelu SAD u vrijeme napada, da nije uspio da sačuva bezbjednost Amerikanaca, podsjeća AP.

Napade 11. septembra 2001. godine izveli su pripadnici terorističke Al Kaide, čijih je 19 pripadnika otelo četiri putnička aviona, koji su uzletili sa aerodroma u Bostonu, Njujorku i Vašingtonu.

Otmičari su upali u kabine aviona i, služeći se noževima za hartiju kao oružjem, preuzeli kontrolu nad letjelicama.

Prvi avion "Amerikan erlajnsa" udario je u 8.46 casova u sjevernu kulu STC, a ubrzo zatim i drugi avion kompanije "Junajted" udario je u južnu kulu. Treći avion je udario je središte Pentagona u Vašingtonu, dok se četvrti srušio tokom borbe putnika sa teroristima.

Na mjestu na kojem su se nalazile kule STC u Njujorku podignuto je spomen-obilježje žrtvama, a sazidan je i novi Svjetski trgovinski centar.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije