Svijet

SAD objavile snimak: Kineski pilot izveo "agresivan manevar" (VIDEO)

SAD objavile snimak: Kineski pilot izveo "agresivan manevar" (VIDEO)
Foto: Twitter / Printscreen | SAD objavile snimak: Kineski pilot izveo "agresivan manevar" (VIDEO)

VAŠINGTON - Američka indo-pacifička komanda saopštila je u utorak da je kineski pilot borbenog aviona J-16 izveo "nepotrebno agresivan manevar".

On je to učinio kada je presreo avion američkog vazduhoplovstva RC-135 iznad Južnog kineskog mora prošle nedjelje.

U saopštenju koje je izdala komanda navodi se da je kineski borbeni pilot "letio direktno ispred nosa RC-135, primoravajući američku letjelicu da leti kroz turbulenciju".

"Pilot lovca Narodne Republike Kine J-16 izveo je nepotrebno agresivan manevar prilikom presretanja aviona RC-135 američkog ratnog vazduhoplovstva, 26. maja 2023. godine", navodi se u saopštenju.

Još se dodaje:

"RC-135 je izvodio bezbjedne i rutinske operacije iznad Južnog kineskog mora u međunarodnom vazdušnom prostoru, u skladu sa međunarodnim pravom", dodaje se.

U saopštenju se dalje ističe da će, uprkos incidentu, američke snage nastaviti da sprovode svoje operacije u međunarodnim vodama.

"Očekujemo da sve zemlje indo-pacifičkog regiona koriste međunarodni vazdušni prostor bezbjedno i u skladu sa međunarodnim pravom", zaključuje se u saopštenju, prenosi "b92".

Avion RC-135 je kolokvijalno poznat kao špijunski avion, a ušao je u upotrebu ranih 1960-ih tokom Hladnog rata. Američko vazduhoplovstvo opisuje da avion ima sposobnost prikupljanja "obavještajnih podataka na licu mjesta skoro u realnom vremenu".

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije