Svijet

SAD planiraju da doniraju 500 miliona vakcina svijetu

SAD planiraju da doniraju 500 miliona vakcina svijetu
Foto: Pixabay | SAD planiraju da doniraju 500 miliona vakcina svijetu

VAŠINGTON - Pfizer i njemački partner te američke kompanije BioNTech saopštili su danas da su pristali da isporuče američkoj vladi 500 miliona doza vakcina protiv korona virusa, koje će SAD donirati siromašnim zemljama u naredne dvije godine.

Prema saopštenju, isporuka od 200 miliona doza počeće u avgustu i biće završena do kraja godine, dok će 300 miliona doza planiranih za 2022. godinu biti isporučeno između januara i kraja juna.

Vakcine, koje će biti preuzete iz Pfizerovih postrojenja u SAD biće obezbijeđene po neprofitnoj cijeni, prenosi Rojters.

Donacije će biti upućene u 92 zemlje sa nižim primanjima, kao i Afričkoj uniji.

Donacije će biti dostavljene kroz program Kovaks koji distribuira vakcine za Kovid-19 siromašnim i zemljama sa srednjim primanjima, uz podršku Svjetske zdravstvene organizacije (SZO) i Globalnog saveza za vakcine i imunizaciju (GAVI).

Kako je ranije javio Rojters, pozivajući se na dobro obaviještene izvore, da će predsjednik Džo Bajden objaviti sporazum u četvrtak na sastanku G7.

Pred polazak za Britaniju, predsjednik Bajden je reporterima rekao da ima strategiju za globalnu vakcinaciju, ali nije iznio više detalja.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije