Svijet

SAD prekidaju slanje Rusiji pojedinih obavještenja na osnovu novog START-a

SAD prekidaju slanje Rusiji pojedinih obavještenja na osnovu novog START-a
Foto: Pixabay | SAD prekidaju slanje Rusiji pojedinih obavještenja na osnovu novog START-a

​VAŠINGTON - SAD su saopštile da će prestati da dostavljaju Moskvi pojedina obavještenja koja su potrebna u skladu sa novim sporazumom START o kontroli nuklearnog naoružanja, uključujući ažuriranja na svojim lokacijama za rakete i lansere, da bi uzvratile, kako su navele, na stalna ruska kršenja sporazuma.

Stejt department je naveo da je Rusija prestala da šalje takve podatke SAD krajem februara.

Stejt department je objavio na svojoj veb stranici da će Vašington takođe od 1. juna prestati da daje Rusiji telemetrijske informacije o letu projektila, odnosno o lansiranjima američkih interkontinentalnih i podmorničkih balističkih raketa.

Ruski predsjednik Vladimir Putin, nije se zvanično povukao iz novog START-a, ali je 21. februara suspendovao učešće Rusije u dogovoru koji ograničava strateški nuklearni arsenal, podsjeća Rojters.

Novi START je potpisan 2010. godine i važi do 2026, a ograničava broj strateških nuklearnih bojevih glava koje dve zemlje mogu da rasporede.

Prema sporazumu, SAD i Rusija mogu da rasporede do 1.550 strateških nuklearnih bojevih glava i 700 raketa i bombardera sa kopna i podmornica da ih lansiraju.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije