Svijet

SAD se vratile u Savjet UN za ljudska prava

SAD se vratile u Savjet UN za ljudska prava
Foto: oohhsnapp/Pixabay | SAD se vratile u Savjet UN za ljudska prava

NJUJORK - SAD su se vratile danas u Savjet UN za ljudska prava, tri i po godine nakon dramatičnog istupanja iz ovog tijela, a prethodni period iskoristila je Kina za jačanje svog uticaja.

Generalna skupština UN izabrala je 18 novih članica najvišeg tijela UN za ljudska prava, a države počinju svoje trogodišnje mandate u Savjetu 1. januara.

Iako se članice biraju tajnim glasanjem, nije bilo iznenađenja jer se za 18 mjesta kandidovalo 18 zemalja, prenio je AFP.

Uz SAD, izabrani su još Argentina, Benin, Kamerun, Eritreja, Finska, Gambija, Honduras, Indija, Kazahstan, Litvanija, Luksemburg, Malezija, Crna Gora, Paragvaj, Katar, Somalija i Ujedinjeni Arapski Emirati.

Savjet ima zadatak da promoviše i štiti ljudska prava širom svijeta, reaguje na njihova kršenja i da daje preporuke. Izbor Eritreje ponovo je pokrenuo pitanje ulaska autoritarnih režima u ovo tijelo.

SAD su pod bivšim predsjednikom Donaldom Trampom napustile Savjet za ljudska prava 2018. godine, optužujući ovo tijelo za licemjerje i opsesivnu harangu protiv Izraela.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije