Svijet

SAD usvojile infrastrukturni paket od 1.000 milijardi dolara

SAD usvojile infrastrukturni paket od 1.000 milijardi dolara
Foto: Tanjug/AP | SAD usvojile infrastrukturni paket od 1.000 milijardi dolara

VAŠINGTON - Predsednik SAD Džo Bajden pozdravio je danas usvajanje njegovog infrastrukturnog paketa od 1.000 milijardi dolara od strane Kongresa kao monumentalni korak naprijed za naciju.

"Konačno, nedjelja infrastrukture", rekao je ozareni Bajden novinarima, prenio je AP.

"Tako sam srećan što mogu to da kažem: nedjelja infrastrukture", istakao je on.

Glasači žele da radimo, rekao je Bajden, a glasanje u petak je dokazalo da možemo.

"Jednu veliku stvar smo uradili", dodao je on.

Infrastrukturni paket je istorijska investicija, ona koju Bajden poredi sa izgradnjom međudržavnog sistema autoputeva u prošlom vijeku ili transkontinentalne željeznice vijek ranije.

On je to nazvao planom plavih okovratnika za obnovu Amerike.

Američki zakonodavci odobrili su sinoć iznos od 1.000 milijardi dolara za infrastrukturne projekte, što je velika unutrašnjepolitička pobjeda za predsjednika Džozefa Bajdena.

Pregovori o široko planiranom nacrtu zakona o javnim radovima, koji je Predstavničkom domu Kongresa usvojen sa 228 prema 206 glasova, izazvali su oštru podjelu među demokratama, prenio je BBC.

Predstavnički dom nastavlja da radi na još ambicioznijem nacrtu zakona o socijalnoj potrošnji koji favorizuje liberalna struja kongresmena.

Prijedlog zakona o sredstvima za infrastrukturne projekte sada ide na na ruke predsjedniku SAD Džozefu Bajdenu koji će ga svojim potpisom pretvoriti u zakonski akt.

U nacrtu zakona za infrastrukturne projekte se predlaže iznos od 550 milijardi dolara direktnih federalnih ulaganja za nadogradnju autoputeva, drugih saobraćajnica i mostova, kao i za modernizaciju sistema gradskog tranzita i putničke željezničke mreže.

U plan ulaze i izdvajanja za čistu energiju, čistu vodu za piće i brzi internet.

Prije oko tri meseca, 19 republikanaca se pridružilo demokratama i pružilo podršku prijedlogu ovoga zakona što je redak primjer dvopartijske saradnje, čak podvig u sve podijeljenijem američkom Kongresu, ocjenjuje se u izveštaju BBC.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije