Svijet

SAD uvele sankcije iranskom ministru komunikacija

SAD uvele sankcije iranskom ministru komunikacija
Foto: Tanjug/AP | SAD uvele sankcije iranskom ministru komunikacija

VAŠINGTON - Sjedinjene Američke Države uvele su sankcije iranskom ministru komunikacija Mohamedu Džavadu Azari-Jahromiju zbog njegove uloge u "širokoj internet cenzuri" u vezi sa petodnevnom blokadom pristupa internetu širom zemlje sa ciljem da se uguše protesti zbog povećanja cijene benzina za 50 odsto.

"Uvođenjem sankcija Azari-Jahromiju biće blokirana sva njegova imovina pod američkom jurisdikcijom", saopštilo je američko ministarstvo finansija.

U saopštenju se dodaje da američki zakoni generalno zabranjuju američkim državljanima ili ljudima koji su u tranzitu na američkoj teritoriji poslovanja sa takvom imovinom, prenosi Rojters.

"Iranski lideri znaju da slobodan i otvoren internet izlaže kritici njihov legitimitet i zato traže cenzurisani pristup mreži kako bi ugušili anti-režimske proteste", naveo je ministar finansija Stiven Mnukin.

On je istakao da SAD sankcionišu iranskog ministra informacija i komunikacija zbog ograničenja pristupa internetu, uključujući popularne aplikacije za razmenjivanje poruka koje pomažu desetinama miliona Iranaca da budu povezani jednisa drugima i sa spoljnim svijetom.

Blokada interneta otežala je demonstrantima da postavljaju video snimke na društvene mreže, kako bi prikupili podršku i da dobiju relevantne izvještaje o obimu protesta, navodi Rojters.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije