Svijet

SAD uvode nove sankcije za Rusiju i Bjelorusiju

SAD uvode nove sankcije za Rusiju i Bjelorusiju
Foto: René DeAnda/Unsplash | SAD uvode nove sankcije za Rusiju i Belorusiju

VAŠINGTON - SAD uvode dodatne sankcije Moskvi, a one će se odnositi i na Bjelorusiju zbog njenog pomaganja ruskog napada na Ukrajinu, saopštila je danas Bijela kuća.

Kako se navodi u saopštenju, SAD će preduzeti mjere kako bi pozvale na odgovornost Bjelorusiju zbog omogućavanja Putinove invazije na Ukrajinu, a takođe njihov cilj treba da bude slabljenje ruskog odbrambenog sektora i vojne moći u narednom peridu, prenosi Rojters.

Prema Bijeloj kući, sankcije će se odnositi na najvažnije izvore bogatstva Rusije, a takođe će biti uvedena zabrana ruskim avio-kompanijama da koriste američki vazdušni prostor.

Ministarstvo trgovine SAD uvelo je i za Belorusiju stroge kontrole izvoza, mjere koje su stupile na snagu za Rusiju 24. februara "kao odgovor na to što je Bjelorusija značajno omogućila dalju invaziju Rusije na Ukrajinu".

Navedeno je da će ove kontrole pomoći da se spriječi preusmeravanje proizvoda, uključujući tehnologiju i softver, u vazduhoplovnom i pomorskom i sektoru odbrane, u Rusiju preko Belorusije.

SAD stalno povećavaju sankcije Moskvi ,nakon što je ruski predsjednik Putin započeo invaziju na Ukrajinu 24. februara, a Bjelorusija dozvolila ruskim trupama da koriste njenu teritoriju kao polaznu osnovu za napad, navodi Rojters.

Više o dešavanjima u Ukrajini možete pročitati OVDJE.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije