Svijet

SAD završava zajedničku vojnu vježbu u Jermeniji

SAD završava zajedničku vojnu vježbu u Jermeniji
Foto: Pixnio | SAD završava zajedničku vojnu vježbu u Jermeniji

JEREVAN - Američki vojnici završiće zajedničku vojnu vježbu s jermenskim snagama u Jermeniji u srijedu kako je planirano, a na vježbu nije uticalo pokretanje velike vojne operacije od strane susjednog Azerbajdžana, prema potparolu američke vojske.

Potparol je u srijedu rekao da nije bilo promjena u desetodnevnoj vježbi "Eagle Partner" 2023. godine u kojoj učestvuje 85 američkih vojnika i 175 Jermenaca, uprkos tome što je Azerbajdžan u utorak pokrenuo ono što je nazvao "antiterorističkom" operacijom u regiji Nagorno-Karabah.

"Bili smo svjesni da sprovode operacije, ali nismo procijenili da postoji bilo kakav rizik za naše vojnike u to vrijeme, pa su ostali za vrijeme trajanja vježbe", rekao je potparol.

Vježbe koje su počele 11. septembra bile su osmišljene kako bi se Jermenci pripremili za učestvovanje u međunarodnim mirovnim misijama. Održano je na dva poligona u blizini glavnog grada Jerevana.

Jermensko ministarstvo odbrane saopštilo je tada da je "svrha vježbe povećati nivo interoperabilnosti jedinica koje učestvuju u međunarodnim mirovnim misijama u okviru mirovnih operacija, razmijeniti najbolju praksu u kontroli i taktičkoj komunikaciji”, prenosi "Al Jazeera".

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije