Svijet

SZO: Napad na Rafu bi izazvao "nesagledivu katastrofu"

SZO: Napad na Rafu bi izazvao "nesagledivu katastrofu"
Foto: Tanjug/AP | SZO: Napad na Rafu bi izazvao "nesagledivu katastrofu"

ŽENEVA - Svjetska zdravstvena organizacija (SZO) upozorila je da bi izraelska vojna ofanziva na Rafu, u južnom dijelu Pojasa Gaze, izazvala "nesagledivu katastrofu" i gurnula zdravstveni sistem enklave na ivicu kolapsa.

"Vojne aktivnosti u ovoj oblasti, ovoj gusto naseljenoj oblasti, bile bi, naravno, nesaglediva katastrofa i još više bi proširile humanitarnu katastrofu izvan svakog poimanja", rekao je Ričard Piperkorn, predstavnik SZO za Gazu i Zapadnu obalu.

UN su saopštile da bi izraelska ofanziva tamo mogla "dovesti do pokolja".

"To će, takođe, povećati teret za potpuno preopterećeni zdravstveni sistem koji je na koljenima, povećaće teret traume i gurnuće zdravstveni sistem bliže ivici kolapsa", rekao je Piperkorn.

On je dodao da je mogućnost da SZO distribuira medicinsku pomoć u Gazi ograničena, jer su mnogi njeni zahtjevi za isporuku zaliha odbijeni.

Više od milion Palestinaca stisnuto je u Rafi, na granici sa Egiptom, gdje mnogi žive u šatorskim kampovima i improvizovanim skloništima nakon što su pobjegli od izraelskog bombardovanja na drugim mjestima u Gazi.

Izraelska vojska navodi da želi da potisne islamističke militante iz skrovišta u Rafi i oslobodi taoce koji su tamo zarobljeni nakon divljanja Hamasa u Izraelu 7. oktobra, ali nije objavila detalje o predloženom planu za evakuaciju civila. 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije