Svijet

Sabina: Ne želim se vratiti u Austriju

Sabina: Ne želim se vratiti u Austriju
Sabina: Ne želim se vratiti u Austriju

PARIZ - Sabina Selimović (15), jedna od dvije odbjegle tinejdžerke bh. porijekla koje su prebjegle u Siriju i pridružile se džihadistima, dala je SMS intervju pariskom magazinu "Paris Match", u kojem je demantovala ranije napise da želi da se vrati u Austriju. Kako prenosi "Paris Match", intervju je rađen vjerovatno pod nadzorom njenog supruga.

Ona je na početku intervjua opisala kako je sa prijateljicom Samrom Kešinović (17) prešla granicu Turske i Sirije, gdje su se pridružile džihadistima. Takođe je naglasila da nije trudna, kako su mediji pisali nedavno.

Na pitanje gdje i kako živi, Sabina je odgovorila da živi u stanu.

"U početku smo Samra i ja i naša dva supruga živjeli zajedno. To je trajalo negdje oko dva mjeseca, a onda je svako našao svoj stan", kaže Sabina.

Govoreći o prihodima i sredstvima za život, Sabina kaže da je njen suprug vojnik i da žive od njegove plate. Na kraju, govoreći o razlikama njenog života u Austriji i Siriji, Sabina je rekla:

"Ovdje se osjećam slobodnom, ovdje mogu da živim u skladu sa svojom vjerom. U Beču to nisam mogla", rekla je ona.

Podsjećanja radi, Sabina Selimović i Samra Kešinović napustile su roditeljski dom u aprilu ove godine. U pismu koje su ostavile roditeljima navele su da su otišle svojevoljno da se bore za džihad. Inače, djevojke su prije napuštanja Austrije redovno pohađale nastavu u radikalnoj džamiji Altun Alem u drugom bečkom okrugu.

Ova džamija je centar okupljanja selefija koji propagiraju ekstremističko tumačenje islama.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije