Svijet

Šakalu doživotni zatvor zbog bombaškog napada u Parizu

Šakalu doživotni zatvor zbog bombaškog napada u Parizu
Foto: Arhiva | Šakalu doživotni zatvor zbog bombaškog napada u Parizu
Srna

PARIZ - Kancelarija tužilaštva u Parizu saopštila je da je potvrđena kazna doživotnog zatvora Karlosu Šakalu, ljevičarskom militantu iz Venecuele, na koju je osuđen zbog bombaškog napada na radnju u Parizu 1974. godine.

Nakon saslušanja koja su počela juče, specijalni krivični sud u Parizu potvrdio je ovu kaznu za napad u tržnom centru u glavnom gradu Francuske.

Karlos, koji je izvršio nekoliko napada da bi podržao palestinski cilj, osuđen je za ubistvo 2017. godine na doživotni zatvor, a kasnije je kazna podržana poslije žalbenog postupka, prenio je AFP.

Najviši sud Francuske je 2019. godine poslao slučaj nazad pred sudije radi preispitivanja kazne, uz napomenu da on nije trebao biti osuđen i za nošenje i za upotrebu bombe, jer bi to značilo da je osuđen dvaput za isto djelo.

Samoproglašeni revolucionar, čije je pravo ime Ilič Ramirez Sančez, nalazi se u zatvoru u Francuskoj od 1994. godine, kada ga je francuska policija uhvatila u Sudanu nakon što je u bjekstvu proveo dvije decenije.

Karlos (71) sada služi odvojene kazne doživotnog zatvora za ubistva dvojice francuskih policajaca 1975. godine i jednog policijskog doušnika, kao i za seriju bombaških napada u Parizu i Marselju 1982. i 1983. godine u kojima je ubijeno 11 ljudi, a nekoliko desetina povrijeđeno.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije