SP Qatar 2022.

Svijet

Šalenberg: Ako ne djelujemo novi talas migracija će biti gori od 2015.

Šalenberg: Ako ne djelujemo novi talas migracija će biti gori od 2015.
Foto: Tanjug/AP/Arhiva | Šalenberg: Ako ne djelujemo novi talas migracija će biti gori od 2015.
Tanjug

​BEČ - Ministar spoljnih poslova Austrije Aleksander Šalenberg upozorio je, pred sutrašnji sastanak u Beogradu, da ako se pod hitno ne preduzmu mjere, naredni talas migracije može zasjeniti onaj iz 2015. godine.

Šalenberg je, uoči sastanka u Beogradu koji će sutra okupiti ministre spoljnih i unutrašnjih poslova Srbije, Austrije i Mađarske, kao nastavak nedavnog trilateralnog samita u Budimpešti, ukazao da je migracioni pritisak na spoljne granice masivno povećan.

On je istakao da je dalji migracioni potencijal iz niza trećih država de fakto neograničen.

"U fokusu razgovora biće dalje intenziviranje kriminalističko-policijske saradnje između Mađarske, Srbije i Austrije", najavio je ministar unutrašnjih poslova Austrije.

Na sastanku u Beogradu biće riječi o detaljima i konkretnoj promjeni planova za suzbijanje iregularne migracije duž balkanske rute.

U Beču ističu da će biti riječi o pojačanoj zaštiti srpske granice prema Sjevernoj Makedoniji, ali i usaglašavanju viznog režima Srbije.

Ministarstvo unutrašnjih poslova Austrije kao glavne razloge za jasan rast broja zahtjeva za dobijanje azila u Austriji proteklih mjeseci vidi prije svega u bezviznom režimu koji Srbija ima sa Indijom i Tunisom.

Od januara do avgusta je u Austriji podnijeto 56.149 molbi za azil, a udio Indijaca i Tunišana se značajno povećao, i to za 20 puta.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije