Svijet

Samit o Ukrajini: Ko neće učestvovati

Samit o Ukrajini: Ko neće učestvovati
Foto: Tanjug/AP | Samit o Ukrajini: Ko neće učestvovati

LUCERN - Maksimum 80 predstavnika raznih zemalja doći će na samit o Ukrajini u Švajarskoj, koji se održava 15. i 16. juna u planinskom odmaralištu su blizini Lucerna, ali velike države poput Kine ili Indije neće učestvovati, a ni delegacija SAD neće učestvovati na predsjedničkom nivou.

Neće doći ni neki lideri zemalja tzv. globalnog Juga, koji su za organizatore bili važni s obzirom da održavaju dobre odnose s Rusijom, zbog čega bi Moskva izgledala još izolovanije.

Rusija na samit nije ni pozvana što je i bio jedan od glavnih razloga nedolaska brojnih državnika, koji ne vide previše smisla u razgovoru o miru u Ukrajini bez učešća ruskih predstavnika - navodi "Geopolitika", prenosi Srna.

Ukrajinski lider Vladimir Zelenski najavljivao je učešće više od 100 zemlja, ali od toga nema ništa. On je skratio i svoj prijedlog mirovnog rješenja sa deset na tri tačke, ne pominjući više teritorije koje drže Rusi, sve u želji da privuče više učesnika.

Uz predstavnike država, na samitu će biti i predstavnici još deset međunarodnih organizacija, uključujući i UN.

Ranije je Kancelarija Zelenskog tvrdila da su predstavnici 107 zemalja potvrdili svoje učešće na samitu.

Rusija nije pozvana na sastanak, međutim, kako je navela švajcarska vlada, svrha konferencije je "zajednička mapa puta" koja bi dodatno uključila Moskvu i Kijev u mirovni proces.

Na samitu će se raspravljati o pitanjima poput potrebe za nuklearnom i prehrambenom bezbjednosti, slobodi plovidbe, kao i humanitarnim pitanjima, uključujući ona vezana uz ratne zarobljenike.

Zelenski je lično zvao i rukovodioce zemalja Zajednice Nezavisnih Država – da dođu na konferenciju, ali su svi odbili. Riječ je o državama nastalim nakon raspada SSSR-a.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije