Svijet

Sančez: Evropa treba priznati Palestinu

Sančez: Evropa treba priznati Palestinu
Foto: Twitter / Printscreen | Sančez: Evropa mora priznati Palestinu

MADRID - ​Španski premijer Pedro Sančez rekao je u četvrtak da Evropa treba priznati Palestinu zbog "moralnih" i "geostrateških" razloga.

Sančez, 51-godišnji socijalista, dao je za špansku javnu televiziju "TVE" prvi intervju otkako je dobio novi četverogodišnji mandat i nakon što je u prvoj inostranoj posjeti obišao Izrael, Palestinu i Egipat.

Španski premijer smatra da je došao trenutak da sve zemlje EU priznaju Palestinu jer su odavno obećale Palestincima i arapskim zemljama primjenu rješenja s dvije države.

"Ispravno je to učiniti jer svih ovih godina gledamo kako Izrael sistematski okupira palestinske teritorije na Zapadnoj obali, a sada gledamo i šta se događa u Gazi", izjavio je Sančez, čija zemlja još mjesec dana predsjedava EU-om.

Dodao je:

"Interes Evrope je riješiti ovo pitanje, prvenstveno zbog moralnih vrijednosti. Jer nije prihvatljivo to što gledamo u Gazi", utvrdio je.

Još je naveo:

"Takođe je geopolitički interes Evrope stabilizovati regiju, koja, ako ne dođe do mira, može upasti u krizu koja će se preliti na Liban, Egipat i Jordan, te destabilizovati Mediteran, regiju koja nam je važna", dodao je.

Sančez traži organizovanje međunarodne konferencije na kojoj bi učestvovali Izrael i Palestina, a s koje bi obje zemlje otišle međunarodno i međusobno priznate, čime bi susjedski živjele u miru i sigurnosti.

Takođe smatra da sebi Evropa ne može priuštiti dva otvorena ratna fronta, u Ukrajini i na Bliskom istoku, te da diplomatija treba prevladati.

Na turneji po Bliskom istoku Sančez je prozvao izraelsku vladu zbog ubijanja civila, žena i djece, potom najavivši priznanje Palestine. Izraelska vlada žestoko je osudila njegove izjave te je došlo do diplomatske krize između dvije mediteranske zemlje.

Sančez je sada utvrdio da su odnosi Španije i Izraela "korektni" ponovivši da je Španija od prvog dana osudila "ono što je učinio Hamas u Izraelu te da je uvijek govorila da Hamas treba pustiti izraelske taoce odmah i bezuslovno".

"Ali s istom uvjerenošću moramo reći Izraelu da održava akcije u skladu s međunarodnim humanitarnim pravom. Gledajući brojeve i snimke koje gledamo, posebno umirućih djevojčica i dječaka, iskreno sumnjam da poštuje međunarodno humanitarno pravo", izjavčez.

Španski premijer rekao je da je potrebno političko rješenje kako bi se okončala ova kriza. "To rješenje se, prema mom rasuđivanju, treba provesti priznanjem Palestine u sklopu rješenja s dvije države", istakao je.

Španski parlament je 2014. izglasao odobrenje vladi u Madridu da prizna Palestinu,ali Sančez je, na pitanje o tome što se čeka s priznanjem, rekao da se u toj rezoluciji takođe "navodi da razne evropske zemlje to naprave istovremeno kada i Španija".

Podsjetio je da je više od 140 zemalja svijeta već priznalo državu Palestinu. Švedska, članica EU-a, to je učinila jednostrano, prenosi "Tportal".

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije