Svijet

Pratite nas na Google news

"Šarli ebdo" ponovo na udaru prijetnji smrću

"Šarli ebdo" ponovo na udaru prijetnji smrću
Foto: Twitter/Charlie Hebdo | "Šarli ebdo" ponovo na udaru prijetnji smrću
Srna

PARIZ - Više od stotinu medijskih organizacija u Francuskoj zatražilo je od javnosti podršku za satirični magazin "Šarli ebdo", koji je bio na meti džihadista 2015. godine, nakon što je osoblje ponovo dobilo prijetnje smrću.

Magazin je početkom mjeseca ponovo objavio karikature proroka Muhameda povodom početka sudskog procesa protiv osumnjičenih za napad na kancelariju lista u Parizu.

Izdanje magazina je rasprodato u Francuskoj, ali je izazvalo osude u muslimanskim zemljama, a "Al Kaida" je u više navrata zaprijetila ponavljanjem masakra iz 2015. godine.

"Šarli ebdo" objavio je otvoreno pismo na prvoj strani svog izdanja u kojem osuđuje "nove totalitarne ideologije, koje ponekad tvrde da su inspirisane vjerskim tekstovima".

U pismu se od javnosti traži da podrži magazin i da "neprijatelji slobode moraju shvatiti da smo svi, zajedno, njihovi najžešći protivnici, bez obzira na naše nesuglasice u mišljenju ili uvjerenjima".

Prijetnje su objavljene u vrijeme kada je počelo suđenje grupi od 14 osumnjičenih saučesnika počinilaca masakra u kancelariji "Šarli Ebdo" i jevrejskom supermarketu u kojima je 17 osoba ubijeno.

U oružanom napadu braće Saida i Šerifa Kuašija ubijeno je 12 osoba, uključujući neke od najpoznatijih karikaturista 7. januara 2015. godine. 

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije