Svijet

Sastanak šefa obavještajne službe Egipta i lidera Hamasa

Sastanak šefa obavještajne službe Egipta i lidera Hamasa
Foto: AP Photo/Ashraf Amra, Pool | Sastanak šefa obavještajne službe Egipta i lidera Hamasa
Tanjug

GAZA - Šef egipatske obavještajne službe Abas Kamel sastao se danas u Gazi s čelnicima Hamasa u pokušaju da ojača primirje između te palestinske militantne grupe i Izraela, i razgovara o planovima obnove nakon nedavnih neprijateljstava, rekli su egipatski i palestinski zvaničnici.

To je prva posjeta egipatskog šefa obavještajne službe enklavi od početka 2000-ih, navodi Rojters.

"Diskusija je usredsređena na načine za učvršćavanje primirja i planove za obnovu Gaze nakon nedavne izraelske agresije", rekao je zvaničnik Hamasa koji je želio da ostane anoniman.

Zvaničnici Hamasa, predvođeni liderom Gaze Jehijom el Sinvarom, pozvaće Kairo da pritisne Izrael da zaustavi "svoje napade na naš narod u Jerusalimu i Šeik Džari", rekao je.

Veliki plakati egipatskog predsjednika Abdela Fataha al Sisija i egipatske zastave ukrašavali su ulice širom enklave u čast šefa egipatske obavještajne službe.

Stotine ljudi postrojilo se ispred ulaza u Gazu, mašući egipatskim zastavama dok je prolazila kolona automobila u kojoj je bio Kamel.

Kamelova posjeta vidi se kao pokušaj Kaira da povrati vitalniju ulogu u posredovanju između Izraela i Hamasa, i oživi zaustavljeni izraelsko-palestinski mirovni proces, konstatuje Rojters.

Nakon sastanka sa Kamelom u Gazi, Sinvar je rekao da "postoji stvarna šansa da se postigne napredak" u rješavanju pitanja zatvorenika, mada je dodao da je Hamas tražio da se ti pregovori vode odvojeno od pregovora o prekidu vatre.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije