Svijet

Satelitski snimci pokazuju oštećenja u ruskoj bazi na Krimu

Satelitski snimci pokazuju oštećenja u ruskoj bazi na Krimu
Foto: Tanjug/AP | Satelitski snimci pokazuju ostećenja u ruskoj bazi na Krimu
Nezavisne novine

SEVASTOPOLJ - Satelitski snimci koje je napravila američka kompanija Planet Labs pokazuju da je najmanje osam vojnih aviona uništeno je u eksploziji koja se dogodila u utorak u ruskoj vazdušnoj bazi Saki na Krimu,

Satelitski snimci pokazuju više uništenih borbenih aviona u bazi Novofedorovika što bi moglo da ukaže na mogućnost ciljanog napada, pies Guardian

Snimke je privatni satelitski operator Planet Labs napravio 9. avgusta oko osam ujutru, vjerovatno četiri sata prije napada, kao i sutradan, 10. avgusta nešto oko 17 časova.

Foto: Tanjug/AP
Foto: Tanjug/AP

Na njima se vidi da je najmanje osam aviona oštećeno ili uništeno.

Uzrok eksplozije nije poznatim a rusko ministarstvo saopštilo je da je do eksplozije došlo zbog detonacije municije, ali nije otkriveno kako je do detonacije došlo.

Foto: Tanjug/AP
Foto: Tanjug/AP

Odgovornost za napad ukrajinska strana je odbacila.

"Ukrajina nije odgovorna za jučerasnje eksplozije u ruskoj vazdušnoj bazi na Krimu", saopštio je Mihail Podoljak, savjetnik ukrajinskog predsjednika Volodimira Zelenskog, i upitao šta oni imaju sa tim, prenose mediji.

Podoljak je sugerisao da se možda radi o diverzantskim akcijama partizanskih jedinica, piše Rojters, a prenosi Tanjug.

Na pitanje novinara da li Ukrajina preuzima odgovornost za eksplozije na Krimu, Podoljak je odgovorio: "Naravno da ne. Šta mi imamo sa tim?", navodi britanska agencija.

Kolone automobila koji napuštaju Krim

Društvenim mrežama proširili su se snimci koji prikazuju velike kolone automobila na Krimu sa ruskim civilima koji su odlučili da napuste to poluostrvo poslije velikih eksplozija koje su u utorak pogodile rusku vojnu avio-bazu Saki na zapadu Krima, javlja britanski Telegraf.

Britanski list navodi da je Krim popularna turistička destinacija za Ruse, naročito leti.

Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski izjavio je da je rat u toj zemlji "počeo sa Krimom i da mora da se završi njegovim oslobođenjem".

"Ovaj ruski rat počeo je sa Krimom i mora da se završi sa Krimom, njegovim oslobođenjem", poručio je Zelenski, nakon što je niz eksplozija potreslo rusku vazdušnu bazu na Krimu, pri čemu je poginula jedna osoba, prenio je BBC.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije