Svijet

Propala istraga o nestanku malezijskog aviona: Šef uprave za civilnu avijaciju podnio ostavku

Propala istraga o nestanku malezijskog aviona: Šef uprave za civilnu avijaciju podnio ostavku
Foto: Tanjug/AP | Šef uprave za civilnu avijaciju podnio ostavku

KUALA LUMPUR - Šef malezijske Uprave za civilnu avijaciju Azarudin Abdul Rahman podnio je danas ostavku nakon što su u izvještaju o nestanku aviona kompanije "Malezija erlajnz" MH370 navedeni propusti centra za kontrolu leta u Kuala Lumpuru.

Rahman je rekao da su u konačnom izvještaju o nestanku aviona istaknuti propusti kontrole leta u smislu nepostupanja u skladu sa standardnim operativnim procedurama, ali se uprava za civilnu avijaciju ne krivi direktno za gubitak aviona.

Vlasti Malezije objavile su juče konačan izvještaj o nestanku "boinga 777" prije četiri godine tokom leta od Kuala Lumpura do Pekinga sa 239 putnika i članova posade. Porodice žrtava kažu da izvještaj ne nudi ništa novo.

U izvještaju na 495 strana istražioci su naveli da su kontrolne funkcije aviona vjerovatno namjerno manipulisane u cilju skretanja sa kursa, ali nije bilo moguće utvrditi ko su vinovnici.

U izvještaju se navode greške kontrole leta u Kuala Lumpuru, odnosno kontrolori nisu pokrenuli standardni postupak u hitnim slučajevima. Takođe, nije bilo nikakvog zapisa da su preduzimali bilo kakvu radnju da upozore vazdušne snage i nisu konstantno pratili situaciju na radaru.

Ministar saobraćaja Antoni Loke rekao je da će biti formirana unutrašnja komisija koja će izaći sa preporukama i mogućim mjerama protiv kontrolora leta koji su u to vrijeme bili na dužnosti.

Avion "boing 777" nestao je na putu za Peking od Kuala Lumpura 8. marta 2014. godine.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije