Svijet

Sjeverna Koreja u junu lansira izviđački vojni satelit

Sjeverna Koreja u junu lansira izviđački vojni satelit
Foto: Pixnio | Sjeverna Koreja u junu lansira izviđački vojni satelit

PJONGJANG - Sjeverna Koreja u junu će lansirati svoj prvi vojni izviđački satelit za praćenje američkih aktivnosti, javila je u utorak državna novinska agencija Sjevera, "KCNA", izazivajući kritike zbog svoje eventualne upotrebe zabranjene raketne tehnologije.

Ri PJong kol, potpredsjednik Centralne vojne komisije vladajuće Radničke partije Sjevera, osudio je aktuelne zajedničke vojne vježbe SAD i Južne Koreje, rekavši da otvoreno pokazuju "nepromišljenu ambiciju za agresijom".

Snage SAD-a i Južne Koreje izvodile su razne vježbe u posljednjih nekoliko mjeseci, uključujući najveću dosadašnju vježbu gađanja ciljeva, nakon što su brojne vježbe umanjene zbog kovid ograničenja i diplomatskih napora sa Sjevernom Korejom.

Ri je kazao da vježbe zahtjevaju od Pjongjanga da ima "sredstva sposobna da prikupljaju informacije o vojnim dejstvima neprijatelja u realnom vremenu".

"Sveobuhvatno ćemo razmotriti sadašnje i buduće prijetnje i staviti u detaljniju praksu aktivnosti za jačanje sveobuhvatnih i praktičnih sredstava odvraćanja od rata" navodi Ri u izjavi koju je prenijela "KCNA".

Nuklearno naoružana Sjeverna Koreja saopštila je da je završila razvoj svog prvog vojnog špijunskog satelita, a njen čelnik Kim Džong-Un odobrio je završne pripreme za lansiranje.

U saopštenju nije preciziran tačan datum lansiranja, ali je Sjeverna Koreja obavijestila Japan o planiranom lansiranju između 31. maja i 11. juna, što je navelo Tokio da stavi svoju odbranu od balističkih projektila u pripravnost.

Japan je saopštio da će oboriti svaki projektil koji prijeti njegovoj teritoriji.

"Čak i ako bi Sjeverna Koreja to mogla nazvati 'satelitom', ovo je kršenje relevantnih rezolucija Vijeća sigurnosti UN-a koje zabranjuju Sjevernoj Koreji sva lansiranja koristeći tehnologiju balističkih projektila" izjavio je japanski ministar vanjskih poslova Jošimasa Hajaši na konferenciji za novinare u utorak.

Ministarstvo vanjskih poslova Južne Koreje takođe je osudilo upotrebu tehnologije balističkih projektila od Sjevera kao jasno kršenje sankcija UN-a, rekavši da Ri traži "izmišljeni izgovor" za jačanje svojih programa naoružanja, prenosi "Avaz".

"Glupost je koristiti našu legitimnu zajedničku obuku i kombinovani odbrambeni stav sa SAD, koji su trebali odgovoriti na napredne nuklearne i raketne prijetnje Sjeverne Koreje, kao izgovor za lansiranje izviđačkog satelita" kazao je portparol ministarstva Lim Su-suk na brifingu za novinare, prenosi "Reuters".

Lim je pozvao Pjongjang da odustane od svog plana i obećao da će strogo odgovoriti na svako lansiranje.

Potparol američkog Stejt Departmenta rekao je u ponedjeljak da bi bilo kakvo sjevernokorejsko lansiranje pomoću tehnologije balističkih projektila, uključujući i satelit, prekršilo rezolucije UN-a.

Lansiranje bi bilo posljednje u nizu lansiranja projektila i testiranja oružja Sjevera, uključujući jedan od novih interkontinentalnih balističkih projektila na čvrsto gorivo prošlog mjeseca.

Analitičari kažu da će satelit poboljšati sposobnost nadzora Sjeverne Koreje, omogućavajući joj preciznije gađanje ciljeva u slučaju rata.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije