Svijet

Sjeverna Koreja u ustavu ozvaničila politiku nuklearne sile

Sjeverna Koreja u ustavu ozvaničila politiku nuklearne sile
Foto: Tanjug/AP | Sjeverna Koreja u ustavu ozvaničila politiku nuklearne sile

Sjeverna Koreja je ustavnim amandmanima učvrstila svoju politiku razvoja nuklearnog oružja, a vrhovni lider Kim Džong-un obećao je da će ubrzati proizvodnju nuklearnog oružja kako bi spriječio, ono što je nazvao, američkim provokacijama, izvijestili su danas državni mediji, a prenosi Rojters.

Vrhovna narodna skupština jednoglasno je usvojila izmjene ustava u kojoj se navodi da Sjeverna Koreja "razvija snažno nuklearno oružje kako bi osigurala" svoje "pravo na postojanje" i "odvratila od rata", izvijestila je u srijedu novinska agencija KCNA, nakon zaključka dvodnevnog sastanka parlamenta.

"Politika izgradnje nuklearnih snaga Sjeverne Koreje postala je trajna kao osnovni zakon države, za koji nikome nije dozvolljeno da ga ne poštuje", poručio je sjevernokorejski lider obraćajući se parlamentu.

Kim je naglasio "potrebu da se nastavi sa radom na eksponencijalnom jačanju proizvodnje nuklearnog oružja i razvoju sredstava za nuklearni napad i njihovom raspoređivanju u različitim službama", prenosi Tanjug.

On je saopštio da su američke vojne vežbe i raspoređivanje strateških sredstava u regionu ekstremne provokacije.

Kim je pozvao zvaničnike da dalje razvijaju solidarnost sa državama koje se bore protiv SAD, osuđujući trilateralnu saradnju SAD, Južne Koreje i Japana kao "NATO u azijskoj verziji".

U Južnoj Koreji, Ministarstvo za ujedinjenje saopštilo je da izmjene u ustavu pokazuju "snažnu riješenost" Pjongjanga da ne odustane od svog nuklearnog programa.

"Još jednom naglašavamo da će se Sjeverna Koreja suočiti sa krajem svog režima ako upotrebi nuklearno oružje", upozorava se u saopštenju Seula.

Ustavni amandman dolazi godinu dana nakon što je Sjeverna Koreja zakonski ozvaničila pravo da koristi preventivne nuklearne udare da bi se zaštitila, potez za koji je Kim najavio da će njen nuklearni status učiniti "nepovratnim", navodi Rojters.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije