Svijet

Sjeverna Koreja uvela funkciju Kimovog zamjenika?

Sjeverna Koreja uvela funkciju Kimovog zamjenika?
Foto: Tanjug/AP/Arhiva | Sjeverna Koreja uvela funkciju Kimovog zamjenika?

SEUL - Sjevernokorejska vladajuća Radnička partija na kongresu u januaru je uvela mjesto "zamjenika generalnog sekretara" Kim Jong Una, ali nije poznato da li je neko imenovan na tu funkciju.

Sve je više spekulacija da je najbliži Kimov saradnik već zauzeo poziciju koja se zove "prvi sekretar" Radničke partije, ali neki tvrde da će partija ostaviti to mjesto upražnjeno u slučaju vanredne situacije kakva bi bila pogoršanje Kimovog zdravlja, prenosi Kjodo.

Kim je bio na poziciji prvog sekretara stranke prije nego što je postao predsjednik stranke 2016. godine. U januaru je izabran za generalnog sekretara partije.

Prema navodima južnokorejske agencije Jonhap, prvi sekretar moći će da održava važne partijske sastanke u ime lidera Kim Jong Una.

Sjevernokorejski mediji nisu objavili vijest o uvođenju funkcije prvog sekretara, ali Johnap navodi da je Jo Jong Von u kojeg Kim ima bezgranično povjerenje, možda postavljen na tu poziciju.

Ipak, bivši južnokorejski ministar za ujedinjenje Li Jong Seok rekao je da je moguće da je mjesto i dalje upražnjeno i da Kim Jo Jong, Kimova mlađa sestra i bliska saradnica, mogla da zauzme mjesto u vanrednim okolnostima.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije