Svijet

Skandal u Evropskom parlamentu: Poslanici seksualno zlostavljali asistentkinje?

Skandal u Evropskom parlamentu: Poslanici seksualno zlostavljali asistentkinje?
Foto: Ilustracija | Skandal u Evropskom paralmentu: Poslanici seksualno zlostavljali asistentkinje?

STRAZBUR - Desetak asistentkinja u Evropskom parlamentu u Strazburu optužilo je poslanike tog zakonodavnog tijela Evropske unije za seksualno zlostavljanje.

One tvrde, kako prenosi hrvatski “Jutarnji list”, da je to tijelo zapravo "leglo maltretiranja". Prestupnici su navodno viši poslanici iz svih političkih sfera, a među njima su i bivši ministri.

“Jutarnji list” navodi da su žrtve zlostavljanja odlučile da prekinu ćutanje nakon što je izbio skandal sa slavnim holivudskim producentom Harvijem Vajnštajnom nakon čega je krenula kampanja po društvenim mrežama "MeToo". Kako dalje navodi list, žrtve zlostavljanja su svoja svjedočenja iznijele londonskom Sundey Timesu.

Jedna od žena ispričala je tom listu do detalja šta joj se dogodilo sa "poslanikom Evropskog parlamenta, starim oko 60 godina, koji je otac dvoje djece", a koji ju je "neprikladno dirao".

"Milovao mi je kosu, zatim moj vrat i krenuo niz leđa... Skamenila sam se, bila sam prestravljena. Rekla sam to koleginici koja mi je savjetovala da ga prijavim, ali na kraju nisam to učinila... Bilo me je strah da ću izgubiti posao, da će to uništiti moju karijeru...", kazala je ta ženska osoba.

Druga, stara 24 godine, rekla je da je imala problema sa njemačkim poslanikom koji ju je "vrebao" na sastancima i ponašao se neprikladno zbog čega joj je bilo neugodno.

Još jedan evroposlanik iz Njemačke optužen je da je dirao po stražnjici 22-godišnju pomoćnicu na radnom ručku na kom su razgovarali o političkoj kampanji. Djevojka tvrdi da je EU parlament leglo zlostavljača jer se poslanici, koji namjerno zapošljavaju mlade asistentkinjeponašaju kao da nikomenemoraju da odgovaraju.

(Jutarnji list)

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije