Svijet

Slovačka će zakonski prisiliti žene da gledaju slike fetusa prije pobačaja?

Slovačka će zakonski prisiliti žene da gledaju slike fetusa prije pobačaja?
Foto: Pixabay | Slovačka će zakonski prisiliti žene da gledaju slike fetusa prije pobačaja?

Prema novom prijedlogu zakona, koji će danas razmatrati slovački parlament, Slovakinje koje namjeravaju da izvedu pobačaj biće primorane prije zahvata da vide slike svog embriona ili fetusa.

Dodatno, moraće, ako je to tehnički izvodivo, poslušati njegove otkucaje srca, inače neće moći obaviti pobačaj.

Zabrana oglašavanja pobačaja

Ovakav zakon bio bi prvi takve vrste u Evropi, a zabranjivao bi i komercijalno oglašavanje pobačaja i za takvu aktivnost odredio visoke novčane kazne, piše The Independent.

Prošle sedmice oko 30 organizacija za ljudska prava i prava žena, uključujući Human Rights Watch, Amnesty International i Marie Stopes International, pozvalo je da se odbaci ovaj nacrt zakona, prozvavši ga "regresivnim".

"Nema nikakvih medicinskih razloga za uvođenje ovakvog zakona"

"Ovaj zakon jasan je pokušaj ograničavanja reproduktivnih prava Slovakinja", rekla je Monica Costa Riba iz Amnesty Internationala.

"Ako se usvoji, naštetiće ženskom zdravlju i dobrobiti, otežati pristup sigurnom pobačaju i prekršiti slovačke međunarodne obveze prema ljudskim pravima", kazala je.

"Prema smjernicama za provedbu pobačaja Svjetske zdravstvene organizacije nema nikakvih medicinskih razloga za uvođenje ovakvog zakona. Izgleda da se samo radi o stvaranju prepreka pri sprovođenju tog zahvata, stoga molimo sve zastupnike da odbace ovaj regresivni prijedlog", dodala je Costa Riba.

(Index.hr)

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije