Svijet

Smrtonosni tornado protutnjao Njemačkom: Povrijeđene desetine osoba, šteta ogromna

Smrtonosni tornado protutnjao Njemačkom: Povrijeđene desetine osoba, šteta ogromna
Foto: Facebook/Polizei NRW Paderborn | Smrtonosni tornado protutnjao Njemačkom: Povrijeđene desetine osoba, šteta ogromna

BERLIN - Zapadom Njemačke je poslijepodne prošao tornado te je najviše štete pričinjeno u gradu Padebornu gdje je povrijeđeno najmanje 40 osoba, dok su dvije osobe nastradale.

Kako javlja AP, vlasti su saopštile da je tornado čupao krovove s kuća, rušio drveće i raznosio olupine. Ukupno je, kako javlja policija, povrijeđeno 40 osoba, od kojih deset teže. Dvije osobe su poginule.

Meteorolozi su upozorili da se danas u zapadnoj i središnjoj Njemačkoj očekuju obilne padavine i gard, te oluje s udarima vjetra do 130 km/h.

U četvrtak je oluja već poremetila promet jer je vjetar iščupao stabla. Drveće je završilo na željezničkoj pruzi i cesti, a stotine podruma je poplavljeno u zapadnoj Njemačkoj.

Najviše povrijeđenih je u gradu Paderbornu koji se nalazi između Frankfurta i Hamburga. U tom regionu je zbog posljedica nevremena obustavljen i željeznički i drumski saobraćaj.

U Lipštatu tornado je nanio veliku materijalnu štetu čupajući drveće, a vjetar je odnio krov sa lokalne crkve, prenosi Bild.

"U nevremenu je povrijeđeno oko 40 ljudi, od kojih najmanje 10 teško", navodi se u saopštenju gradske policije. "Krovovi raznijeti kilometrima daleko ili su oštećeni. Mnoga stabla još uvijek leže na uništenim automobilima", saopštila je policija.

Nadležni su pozvali građane da ostanu u svojim domovima.

Regionalna vatrogasna služba saopštila je da su svi raspoloživi spasioci raspoređeni na to područje. Iz policije su izvijestili da su dvojica francuskih državljana u Ballenstedtu poginula nakon što je njihov paraglajding zahvatio snažan nalet vjetra nakon polijetanja.

Portparol vatrogasne službe rekao je da u cijelom gradu ima uništenih krovova i srušenih stabala. Prozori su razbijeni, a automobili uništeni granama koje su padale. Neka su stabla iščupana iz korijena, izvijestila je opština Altenbeken u blizini Paderborna.

Povezana vijest:

Nevrijeme u Njemačkoj: Tornado nosio krovove, čupao drveće, ima povrijeđenih

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije