Svijet

Šolc: Ovo je Putinov rat, napravio je veliku grešku

Šolc: Ovo je Putinov rat, napravio je veliku grešku
Foto: Tanjug/AP/Arhiva | Šolc: Ovo je Putinov rat, napravio je veliku grešku

​BERLIN - Njemački kancelar Olaf Šolc istakao je danas, povodom vojnog djelovanja ruske vojske u Ukrajini, da je "ovo Putinov rat".

Šolc je, u obraćanju građanima, istakao da je Rusija danas eklatantno prekršila međunarodno pravo, da donosi patnju svojim susjedima, krši suverenitet i granice Ukrajine, i ugrožava živote svom bratskom narodu u Ukrajini.

"Time Rusija dovodi u pitanje mirovni poredak na našem kontinentu. Ovo je Putinov rat. Putin je svojim ratom napravio veliku grešku", podvukao je on.

Šolc je kazao da je ukrajinskom predsjedniku iskazao punu solidarnost Njemačke.

Kazao je da je sazvao Savjet za nacionalnu bezbjednost kako bi odlučili o daljem djelovanju i pozvao sve njemačke državljane da napuste Ukrajinu zbog svoje bezbjednosti.

Kazao je i da je predsjednicu Bundestaga zamolio za zakazivanje vanredne sjednice u nedjelju, na kojoj će se obratiti poslanicima o situaciji u Ukrajini.

Šolc je najavio i da će se danas poslije podne, kao predsjedavajući G7, založiti za jedinstvenu snažnu reakciju najsnažnijih demokratija svijeta.

Njemačka je, dodaje, u tijesnoj saradnji sa svojim partnerima u NATO i EU i sa njima će odlučiti o daljim tvrdim sankcijama.

"Cilj sankcija je da ruskom rukovodstvu stavimo jasno do znanja da će platiti veliku cijenu", poručio je kancelar Njemačke.

Šolc je NATO partnrima poručio da razume njihove strahove i zabrinutost, i najavio da će Njemačka ispuniti svoju obavezu pružanja pomoći.

Takođe je prenio da je sa francuskim predsjednikom Emanuelom Makronom predložio da se održi sastanak NATO na nivou šefova država i vlada.

Na današnjem vanrednom Samitu EU u Briselu, rekao je da će se razgovarati o daljim sankcijama.

"Situacia je veoma ozbiljna. Putina pozivam da vojni napad odmah zaustavi, da zaustavi krvoproliće i povuče u potpunost svoje trupe iz Ukrajine", zaključio je Šolc.

 

Uživo dešavanja o ukrajinsko-ruskoj krizi možete pratiti OVDJE.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije