Svijet

Šolc: Rusija neće dobiti rat ni diktirati uslove mira

Šolc: Rusija neće dobiti rat ni diktirati uslove mira
Foto: Tanjug/AP/Arhiva | Šolc: Rusija neće dobiti rat ni diktirati uslove mira
Tanjug

​DAVOS - Njemački kancelar Olaf Šolc poručio je danas da Rusija neće dobiti rat u Ukrajini i istakao da Moskva ne smije da diktira uslove bilo kakvog mira.

"Putin će ozbiljno pregovarati o miru samo ako shvati da ne može da probije odbranu Ukrajine", naveo je Šolc u govoru na Svjetskom ekonomskom forumu u Davosu.

On je kazao da su svi strateški ciljevi ruske agresije doživjele neuspjeh.

"Potpuna okupacija Ukrajine čini se danas udaljenijom nego na početku rata. Više nego ikada ranije Ukrajina naglašava svoju evropsku budućnost", rekao je Šolc.

Istakao je da "neće biti diktiranog mira".

"Ukrajina to neće prihvatiti, a nećemo ni mi", upozorio je Šolc.

Ujedno on je istakao da je brutalnost ruskog rata stvorila veće jedinstvo ukrajinske nacije, ali i dvije države navela na približavanje NATO-u, Švedsku i Finsku.

Šolc je naglasio da je predsjednik Rusije Vladimir Putin potcijenio jedinstvo i snagu G7, NATO i EU.

"Putin želi povratak na svjetski poredak u kojem snažniji diktira šta je pravo. To je pokušaj da nas bombama vrati u vrijeme u kojem je rat opravdano sredstvo politike", rekao je on.

Šolc je pozvao na nove oblike međunarodne saradnje.

"Politički partneri ne smiju se tražiti više samo u istim zemljama. U multipolarnom svijetu potpuno drugačije zemlje i regionu, u skladu sa svojim rastućim privredama i demografskom snagom, žele veće političko učešće", objasnio je on.

Šolc je kazao da u tome ne vidi nikakvu prijetnju.

Međunarodna saradnja pruža odgovore, i, kaže, radi se o napretku u vezi pitanja budućnosti.

Prema njegovim riječima, postoje u Aziji, Africi i Latinskoj Americi nova rastuća tržišta, koja koriste šanse pružene globalizacijom.

"Predugo smo demokratiju praktično poistovijetili sa 'zapadom' u klasičnom smislu", ukazao je on.

Zbog toga je, objašnjava Šolc, pozvao Južnu Afriku, Senegal, Indiju, Indoneziju i Argentinu na ovogodišnji Samit G7 krajem juna u mjesto Elmau u Bavarskoj.

"Oni zastupaju zemlje i regione čija je saradnja potrebna svijetu kako bi savladala globalne izazove budućnosti", rekao je on.

Šolc je istakao da nova partnerstva znače i prikazivanje solidarnosti pred prijetećom krizom gladi, sirovina i inflacije.

"U multipolarnom svijetu takav međunarodni poredak neće biti moguć bez međunarodne solidarnosti", poručio je njemački kancelar.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije