Svijet

Šolc traži promjenu pravila glasanja u EU

Šolc traži promjenu pravila glasanja u EU
Foto: Tanjug/AP arhiva | Šolc traži promjenu pravila glasanja u EU
Tanjug

BERLIN - Njemački kancelar Olaf Šolc izjavio je večeras da će uložiti sve napore da Ukrajina i Moldavija dobiju status kandidata, da EU treba da se otvori i za druge zemlje, ali i da se zalaže za reformu Unije prega kada je riječ o pravilima glasanja.

Šolc je uputio zahtjev da EU pređe na donošenje spoljnopolitičkih odluka kvalifikovanom većinom, (što podrazumijeva ukidanje prava na veto pojedinačnih zemalja), međutim malo je vjerovatno da će dobiti podršku Francuske i još nekih zemalja, prenosi portal Politiko.

Govoreći pred poslanicima u Bundestagu uoči samita Evropskog savjeta koji je zakazan za četvrtak i petak u Briselu, Šolc je rekao da će se odlučno zalagati da se i Ukrajini i Moldaviji dodijeli status kandidata za članstvo u EU i ukazao da takvo opredeljenje nosi određene obaveze.

"Uložiću sve napore u Evropskom savjetu da obezbijedim da cijela EU jednoglasno prihvati kandidature Ukrajine i Moldavije za članstvo", najavio je jnemački kancelar u predočio da "i EU takođe mora biti sposobna da primi nove članove".

Šolc je ponovio da se zalaže za reforme u EU, prije svega za promjenu pravila glasanja kako bi se spriječilo da pojedinačne zemlje blokiraju odluke većine, posebno apostrofirajući spoljnu politiku kao oblast u kojoj je takva promjena nužna.

Nekoliko zemalja EU, uključujući Francusku, već je iznijelo primedbe na ukidanje prava veta u ključnim oblastima kao što je spoljna politika.

Šolc je pozvao da se usvoji Maršalov plan za obnovu Ukrajine posle rata i najavio da će Njemačka insistirati na stvaranju "međunarodne ekspertske konferencije na visokom nivou" za koordinaciju napora za obnovu Ukrajine.  

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije