Svijet

Španija se sprema za temperature od 42 stepena

Španija se sprema za temperature od 42 stepena
Foto: Pixabay | Španija se sprema za temperature od 42 stepena

SEVILJA - Temperature u dijelovima južne Španije će sutra preći 42 stepena, dok će toplotni talas "izuzetnog intenziteta" donijeti prašnjavo nebo, povećan rizik od šumskih pozara i vrele uslove kakve su češće viđaju na polovini ljeta, nego na polovini maja.

Španska vlada pokrenula je nacionalni plan za ekstremne temperature, nakon što je meteorološka agencija Aemet upozorila da će ovaj maj u Španiji biti jedan od najvrelijih u proteklih nekoliko godina, prenio je Gardijan.

Aemet je dodao da vazdušna masa toplog, suvog vazduha stiže iz Afrike, noseći sa sobom prašinu iz Sahare i "izuzetno visoke" dnevne temperature, koje su za 10 do 15 stepeni iznad sezonskog prosjeka.

"Posljednji podaci meteoroloških modela potvrđuju snažan intenzitet ovog toplotnog talasa", kazao je portparol Aemeta Ruben del Kampo.

On je dodao da bi za Španiju ovo mogao da bude najintenzivniji toplotni talas u maju u prethodnih 20 godina.

Petak i subota će biti najtopliji, pa će onda uslijediti veliki pad temperature u nedjelju.

Meteorolog je rekao da bi temeprature u andaluzijskoj dolini danas mogle da pređu 40 stepeni, a sutra 42.

"Čak i da se toplotni talas negdje ublaži, opet bi moglo da se izmjere temperature od 40 stepeni ili više u sjeveroistočnoj dolini Ebro. To je nešto što nije viđeno u ovom periodu, dodao je Del Kampo.

Španija je zabilježila najtopliju temperaturu ikada u avgustu, kada je živa u termometru u gradu Montoro u Andaluziji dostigla 47,4 stepena.

Del Kampo je upozorio građane na "ekstreman rizik" od šumskih požara u južnim, centralnim i sjeveroistočnim oblastima, a rekao je i da očekuju još jedan nalet oblaka s prašinom.

"Čeka nas ekstremna epizoda i rizik koji sa sobom nosi visoke temperature će biti izražen u mnogim oblastima", kazao je Del Kampo.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije