Svijet

Pratite nas na Google news

Spašen teretnjak koji je prevozio brodove iz Šibenika

Spašen teretnjak koji je prevozio brodove iz Šibenika
Foto: Screenshot / Youtube | Spašen teretnjak koji je prevozio brodove iz Šibenika
N.N.

Timovi za spašavanje uspjeli su se rano u četvrtak ukrcati na napušteni nizozemski teretni brod u nemirnim vodama kod Norveške te ga pripremiti za odvlačenje na sigurno, čime je izbjegnuto izlijevanje nafte.

Spasilački timovi ukrcali su se na teretni brod Eemslift Hendrika i povezali ga s dva tegljača, objavila je Norveška obalna straža.

Sada tegljači odvlače Eemslift u norvešku luku Alesund.

"Timovi za spašavanje uspjeli su se ukrcati na nekontrolisani brod Eemslift Hendrika i povezati ga s dva tegljača", stoji u saopštenju obalne straže.

Bilo je važno steći kontrolu nad brodom pošto se u sve nemirnijem moru povećavao rizik da će se prevrnuti ili udariti u kopno.

Operacija spašavanja broda, udaljenog 10 nautičkih milja od norveške obale, prvobitno je bila odgođena do četvrtka zbog lošeg vremena.

Službenici navode da je brod mogao plutati još osam sati, a strahovali su od potapanja i izlijevanja nafte u more.

Naime, brod dug 112 metara prevozi oko 350 tona teške nafte i 50 tona dizela.

Osim dva tegljača koja su poslana s ciljem da ga tokom srijede odvuku do obale, helikopterom je stiglo i osoblje za hitne slučajeve da pomogne vezati užad, saopštila je norveška obalna uprava.

Tegljači su unajmljeni od holandske kompanije za spašavanje Smit Salvage.

Ta kompanija je podružnica Boskalisa koji je nedavno izvlačio gigantski brod Ever Given iz Sueckog kanala.

Eemslift je u ponedjeljak uputio poziv u pomoć nakon nevremena. Teret se pomjerio, zbog čega je i brod postao nestabilan.

Posada je evakuisana kasno u ponedjeljak po olujnom nevremenu.

Dvanaest članova posade skočilo je sa nagnutog broda u vodu, nakon čega ih je spasio helikopter, dok su drugi spašeni direktno s palube.

Inače teretni brod je prevozio brodove nedavno isporučene iz šibenskog brodogradilišta za Norvešku. Nakon što ga je zahvatilo nevrijeme mediji su objavili dramatičan snimak spašavanja posade. Više o tome pročitajte klikom OVDJE.

(Index.hr)

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije