Svijet

"Spor Turske i Kipra odlaže sankcije Evropske unije Bjelorusiji"

"Spor Turske i Kipra odlaže sankcije Evropske unije Bjelorusiji"
Foto: pixabay.com/ilustracija | "Spor Turske i Kipra odlaže sankcije Evropske unije Bjelorusiji"

Evropska unija odložiće uvođenje sankcija Bjelorusiji zbog spora Kipra i Turske oko energetskih resursa u istočnom Sredozemlju, saopštilo je četvoro neimenovanih diplomata EU.

Ministri spoljnih poslova EU su krajem prošlog mjeseca, na sastanku u Berlinu, dali političko odobrenje za uvođenje sankcija visokim zvaničnicima Bjelorusije zbog predsjedničkih izbora 9. avgusta, za koje Zapad tvrdi da su bili namješteni.

Diplomatski izvor sa Kipra rekao je za Reuters da Nikozija podržava sankcije, ali da je tražila još vremena kako bi proučila planirane zabrane putovanja EU i zamrzavanje imovine jer, kao jedna od najmanjih članica bloka, nema organizacione kapacitete da ih brzo pregleda.

"Kategorički negiramo blokiranje i povezivanje dvije procedure", naveo je neimenovani izvor, govoreći o pitanjima Bjelorusije i Turske.

Spoljna politika EU zahtijeva konsenzus 27 članica.

Međutim, kako navodi Reuters, mnoge zemlje EU smatraju da je zahtjev Kipra pokušaj da se preostalih 26 članica prisili na dogovor o uvođenju sličnih kaznenih mjera za Tursku.

Turska je počela sa bušenjem nafte i gasa u blizini Kipra prošle godine, uprkos upozorenjima Brisela, usred širih strahova od vojne eskalacije u istočnom Sredozemlju u vrijeme kada Grčka i Turska, saveznice NATO, vrše pomorske vježbe u toj oblasti.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije