Svijet

Šta je podstaklo spekulacije o papinoj ostavci?

Šta je podstaklo spekulacije o papinoj ostavci?
Foto: Tanjug/AP Photo/Andrew Medićini | Šta je podstaklo spekulacije o papinoj ostavci?
N.N.

Papa Franja sjedi u invalidskim kolicima, putuje u Lakvilu, imenuje nove kardinale u neuobičajenom terminu. To su činjenice. Mnogi na osnovu njih donose neke dalekosežne zaključke, recimo o mogućoj ostavci pape.

Sprema li se velika promjena u Vatikanu? Ovoga puta se ne radi o raznoraznim skandalima, već o jednoj glasini ogromnih razmjera: da li papa Franja planira da se povuče? Da li je njegovo zdravstveno stanje toliko loše da svoju dužnost više ne može i ne želi da obavlja?

I dok neki tvrde da bi "u tome moglo nešto da bude", pa dolijevaju ulje na vatru na društvenim mrežama, drugi, vatikanski novinari, tvrde da to nije istina.

"Totalna glupost", prokomentarisao je jedan dugogodišnji dopisnik, prenosi DW.

I hrvatski novinar i teolog Drago Pilsel na Twitteru je komentarisao: "Papa Franja ovog ljeta podnosi ostavku? Ne, ne vjerujem. Koliko ga poznajem i koliko shvatam, čak i po cijenu da ostane u kolicama, premda oporavak ide dobro, o mogućem odlasku ne treba nagađati dok Benedikt bude živ i dok ne završi Velik crkveni sinod (oktobar, 2023)."

Ipak, i dalje ostaje otvoreno pitanje: odakle dolazi ta glasina i zašto baš sada? Inače, sam papa ne podnosi glasine i tračeve, i stalno poziva novinare da svoje informacije dobro provjere i da tragaju za istinom. Svaka vijest ne mora da bude "revolucionarna", rekao je svojevremeno papa.

Istina, vijest o ostavci pape Franje bila bi revolucionarna. Pogotovo zato što je njegov prethodnik Benedikt XVI godine 2013. donio takvu istorijsku odluku i sada živi iza vatikanskih zidina. Dvojica bivših papa u Vatikanu - to bi takoreći bila revolucija nad revolucijama.

Papino zdravlje i imenovanje kardinala

Kada spekulacije jednom krenu, teško ih je zaustaviti. Razlog je možda i tzv. "doba kiselih krastavaca", kada se veoma malo toga događa, pa novinari očajnički tragaju za novim temama. Osim toga, tu je i zdravlje 85-godišnjeg pape. Ne može se poreći da je ono narušeno. On ima bolove u desnom koljenu, i to toliko jake da većinu termina mora da obavi u invalidskim kolicima. I inače povremeno djeluje umornije i manje je prisutan nego ranije.

No, ono što mu ne nedostaje, jeste želja za radom. Početkom jula papa Franja planira šestodnevno putovanje u Demokratsku Republiku Kongo i Južni Sudan, a krajem tog mjeseca u Kanadu. U septembru bi trebalo da posjeti Kazahstan. To baš ne djeluje kao namjera da se povuče ili kao rezignacija. Osim toga, on ne bi bio prvi papa koji putuje u invalidskim kolicima. Invalidska kolica nisu ništa drugo nego pomoćno sredstvo, i to za veoma mnogo ljudi.

I šta još podstiče glasine? Činjenica da je papa imenovao 21 novog kardinala, među kojima je njih 16 mlađih od 80 godina i time imaju pravo glasa kod izbora sljedećeg pape. Ali, to nije ništa neuobičajeno, naročito zato što je, zbog smrtnih slučajeva mnogih usljed korone, znatno pao broj papinih senatora. Mnoge, međutim, zbunjuje i to što se Konzistorijum za imenovanje novih kardinala neće održati kao i obično 29. juna, nego tek krajem avgusta. Zašto?

Možda jednostavno zato što u julu papa ima mnogo obaveza. On u Afriku putuje već 2. jula. A nakon dvije godine pandemije, mnogi kardinali žele i lično da prisustvuju Konzistorijumu, što takođe iziskuje pažljivo planiranje.

Reforma, sinod i posjeta Lakvili

Kao još jedan razlog za spekulacije tu je i reforma kurije. Papa Franja je iznenada 19. marta objavio reformu koju je najavio još početkom svog pontifikata. Mnoge elemente već je postepeno sprovodio, a neki su i potpuno novi, kao što je davanje veće uloge laicima. No, time reforma još nije potpuno dovršena, jer sve te novine moraju biti ugrađene i u propise Rimske kurije i u statute svih drugih vatikanskih službi.

Dakle, taj reformski projekat još dugo neće biti okončan. Nakon Konzistorijuma, papa će o njemu dva dana diskutovati sa kardinalima. Jezgro reforme jeste da Kurija mora više da djeluje u službi lokalnih crkava. To prije svega igra veliku ulogu kod svjetskog sinoda. On je papi veoma važan i traje barem do kraja 2023. godine.

I još je jedan razlog za glasine o povlačenju pape: njegova posjeta Lakvili. On će 28. avgusta, dan nakon Konzistorijuma, da otputuje u taj grad u italijanskom regionu Abruco. Tamo će učestvovati na tradicionalnom hodočašću "Perdonanza Celestiniana", koje je utemeljio Celestin V, prvi papa koji se svojom voljom povukao s dužnosti. Neki kažu da je Benedikt XVI odluku o svom povlačenju donio još 2009. u Lakvili. On je tada u taj grad otišao nakon razornog zemljotresa i tamo posjetio grob Celestina V.

Dakle, na osnovu toga neki vatikanski novinari sada spekulišu da bi i Franjo u Lakvili mogao da donese istu odluku.

No, sve u svemu, samo jedno je sigurno: papa uvijek zna da iznenadi.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije