Svijet

Šta se "kuva" u Idlibu: Rusi najavljuju vojne vježbe

Šta se "kuva" u Idlibu: Rusi najavljuju vojne vježbe
Foto: Tanjug/AP | Šta se "kuva" u Idlibu: Rusi najavljuju vojne vježbe

MOSKVA - Rusija je najavila da će održati vojne vježbe u Sredozemlju, u trenutku kada se izgleda priprema skora ofanziva sirijskih vladinih snaga na provinciju Idlib.

Idlib je posljednje uporište pobunjenika u Siriji.

Povodom moguće ofanzive izrazili su rezerve UN i zapadne zemlje.

"Predviđamo da rasporedimo više od 25 brodova pod komandom raketne krstarice 'Admiral Ustinov'. Gotovo 30 aviona učestvovaće u ovoj vežbi, među kojima i strateški bombarderi Tu-160", saopštilo je rusko ministarstvo odbrane prenose ruske agencije.

Manevri će se održati od 1. do 8. septembra.

Ratni brodovi koji će učestvovati u manevrima dolaze iz flota u Sjevernom moru, Baltiku, Crnom moru i Kaspijskom moru, navelo je ministarsrvo.

Bombarderi, lovci i transportni avioni učestvovaće u operacijama.


Vezana vijest: Moskva upozorava Zapad: ''Ne igrajte se vatrom'' u Idlibu


Upitan o vezi tih vojnih vežbi i situacije u oblasti Idlib, portparol Kremlja Dmitrij Peskov rekao je novinarima da je "povećanje mjera predostrožnosti potpuno osnovano i opravdano".

"Žarište terorista koje je tamo formirano (u oblasti Idlib) ne najavljuje ništa dobro ukoliko se nastavi sadašnja neaktivnost", dodao je Peskov.

Ruski mediji javili su u utorak jačanje ruskog vojnog prisustva kod obala Sirije zbog strahovanja od zapadnih vazdušnih udara na vojsku sirijskog predsjednika Bašara al Asada, čiji je Rusija, uz Iran, glavni saveznik.

NATO je saopštio juče da je primećeno da ruska ratna mornarica povećava svoje prisustvo u Sredozemlju u jeku rastućih tenzija oko rata u Siriji.

Ruska vojska je u subotu upozorila da sirijski pobunjenici pripremaju "provokaciju" s hemijskim oružjem u oblasti, Idlib gde se sprema ofanziva sirijskih vladinih snaga, što bi omogućilo da se opravdaju zapadni vazdušni udari na sirijske snage.

Vojne vježbe u Sredozemlju održaće se neposredno pre onih predviđenih u Sibiru i Dalekom istoku u okviru manevara Istok-2018. godine koje se održavaju od 11. do 15. septembra.

Te vježbe ruske vojske predstavljene su kao najveće ikad organizvane od 1981. godine. Učestvovaće najmanje 300.000 ljudi i 36.000 vozila.

Pročitajte još: Erdoan: Da se u Idlibu ne ponovi Alep

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije