Svijet

Stanovnici Mičigena se masovno naoružavaju pred izbore

Stanovnici Mičigena se masovno naoružavaju pred izbore
Foto: Tanjug/AP | Stanovnici Mičigena se masovno naoružavaju pred izbore

DETROIT - Stanovnici američke države Mičigen masovno kupuju oružje pred sutrašnje predsjedničke izbore u SAD, piše Skaj njuz.

"Oni čak ni ne znaju proces", kaže Bil Kjučik, vlasnik prodavnice oružja, za Skaj njuz. "Samo žele da kupe oružje - i dnevno imam oko stotinu poziva u vezi s tim", dodaje, pokazujući na praznu vitrinu u kojoj se, kako kaže inače nalazi "stotinak pušaka".

Građani Mičigena, ključne "kolebljive" države, tzv. sving države za koje se ne zna pouzdano za kog kandidata će glasati, naoružavaju se zbog straha od građanskih nemira u slučaju spornog izbornog rezultata,

Posljednjih nedjelja, Mičigen se pokazao i kao žarište domaćih militantnih aktivnosti.

Najočitiji primjer je FBI-jevo otkriće zavjere za otmicu demokratske guvernerke Grečen Vitmer zbog njenih mjera zatvaranja u borbi protiv virusa korona.

Prije samo nekoliko dana, FBI i policija države Mičigen uhapsili su samoproglašenog lidera grupe suprematističke bjelačke grupe, optuživši ga za višestruke zločine i rukovođenje "kampom mržnje" u toj državi.

Stručnjak za borbu protiv terorizma Džaved Ali vjeruje da su tri ključna faktora dovela do ovog očiglednog naglog porasta domaćih terorističkih prijetnji - uticaj pandemije i ograničenja koja su iz toga proizašla, protesti zbog socijalne pravde u početku podstaknuti ubistvom crnca Džordža Flojda, kao i pojačana politička retorika.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije